Historien om en anständig familj – Rosa Ventrella

Det är åttiotal och Maria växer upp med sina äldre bröder Giuseppe och Vincenzo i den lilla kuststaden Bari. Hon är intelligent men vild och inte lik de andra flickorna i kvarteret. Uppväxten vid havet och bland de vitputsade husen skulle kanske kunna vara idyllisk, men den präglas av våld och styrs av den lokala maffian. Pappa är fiskare, en dominant och hård man som samtidigt älskar böcker och amerikansk film. Mamma, en gång en skönhet, är nu en sliten fiskarhustru som önskar ett bättre liv för sin dotter.

Marias fasta punkt och bästa vän är Michele, son till den mest fruktade familjen i stan. Vänskapen mellan Maria och Michele blir starkare samtidigt som fiendskapen mellan deras familjer växer. Och så småningom övergår vänskapen i kärlek. En kärlek som är omöjlig.

Kommentar:
Elena Ferrante, Silvia Avallone, och nu Rosa Ventrella. Ytterligare en italiensk författare som skriver uppväxtskildring i samma anda, och Ventrella gör det lika bra som sina föregångare. Jag märker att jag är väldigt svag för allt det italienska, det är så många av ingredienserna som träffar rätt hos mig så den här typen av roman är en njutning att läsa.

Jag tycker om språket och framförallt miljöerna. Det är en allt annat än en varm och kärleksfull omgivning som Maria växer upp i. Familjerna i kvarteret kallas för namn som Blodlös, Kyrkskitare och Gifttungorna. Maria själv kallas för Ondhjärta, och hon framstår som kantig, avundsjuk, ful och elak – ni hör ju vilken underbar karaktär att följa! Det är en hård miljö, både på gatan men också hemma i hennes familj där pappa dominerar och bestämmer. 

Det här är riktigt bra, och jag kan varmt rekommendera den här historien om du saknar Ferrantesviten. Jag förutsätter att det kommer en del två, för jag vill läsa mycket mer om Maria.

Fakta:
Originaltitel: Storia di una famiglia perbene
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.