Två sanningar och en lögn – Riley Sager

Två sanningar och en lögn. De fyra flickorna lekte ofta den leken i den lilla stugan vid Camp Nightingale. Vivian, Natalie, Allison och nybörjaren Emma Davis, yngst i gänget. Men leken tog slut den natt då Emma såg sina vänner smyga ut i mörkret. Vivian, som försiktigt stänger dörren med ett hyschande finger över munnen, är den sista som Emma – eller någon – ser av dem.
Det är länge sedan nu. Emma är en stigande stjärna på New Yorks konstscen. Hennes mörka förflutna har hon förvandlat till tavlor, fyllda av svarta löv och ärrade träd, som täcker spöklika och dystra figurer i vita klänningar. När Franscesca Harris-White, ägare av Camp Nightingale, ser målningarna ber hon Emma att återvända till lägret, denna gång som bildlärare.
Emma ser en chans att till sist ta reda på vad som hänt hennes vänner. Vad hon inte vet är att en säkerhetskamera är installerad i stugan där hon bor, samma stuga som hennes vänner försvann från femton år tidigare. Och att ju närmare sanningen hon kommer, desto närmare kommer hon också döden.
Kommentar:
Som motvikt till allt julfluff jag konsumerar så valde jag att sticka mellan med en Riley Sager-thriller. Jag har tidigare läst De sista flickorna och Lock Every Door, så jag visste på förhand att detta är ett pålitligt kort, om man vill ner i mörker och andlös spänning.
Här får vi följa Emma i nutid, när hon återvänder till Camp Nightingale för att jobba där en sommar. Vi får också följa henne i dåtid, 15 år tidigare då hennes tre lägerkompisar försvann utan ett spår. Vad var det som hände? Och vad pågår i lägret?
Två sanningar och en lögn är riktigt spännande, det är en klurig historia som inte är helt självklar. En lurig berättare och man kan aldrig riktigt vara säker på vad som är sanning och vad som är lögn. Men det är också en aning konstruerat, jag blir inte helt engagerad och uppslukad i berättelsen. Jag hade kanske hellre sett ett annat slut. Men oavsett, jag gillar det här, och kan varmt rekommendera denna och Sagers övriga böcker (som är snäppet bättre) om du är ett fan av psykologiska spänningsromaner.
Fakta:
Originaltitel: The Last Time I Lied
Förlag: Modernista
Antal sidor: 456
Utgivningsår: 2019