Deadline – Rebecka Edgren Aldén

När Anna får drömjobbet på livsstilsmagasinet Suzanna träder hon in i en värld hon tidigare bara sett på håll. Glammiga galor, gratisprylar och uppmärksamhet. Chefredaktören Diana Gray är en före detta dokusåpadiva och nu populär influencer, med stor karisma och många kändisvänner. Anna dras som i en virvelvind med i Dianas stjärnglans. Tills hon förstår att något är allvarligt fel på det nya jobbet. Redaktionen lider av en omänsklig stress och Diana ljuger och manipulerar.

Vad är det Diana till varje pris inte vill avslöja? Det hela utvecklar sig till ett spel på liv och död, och insatserna visar sig vara högre än Anna någonsin kunnat föreställa sig.

Kommentar:
Deadline är en relationsthriller som utspelar sig i tidningsvärlden. Liksom Rebecka Edgren Aldéns tidigare romaner Den åttonde dödssynden och Och blomstren dö är Deadline spännande, snabbläst och samtida.

Redan i inledningsscenerna får vi veta att ett mord begåtts, men vi vet inte vem som mördat eller vad motivet är. Under läsningens gång läggs bit för bit till pusslet, men ovissheten kvarstår ända fram till sista sidorna. Det är en snyggt uppbyggd historia.

Arbetet på tidningsredaktionen med sina konflikter och hierarkier känns välskildrad, och man behöver inte ha jobbat på en tidning för att känna igen sig i samspelet med kollegor och chefer. De ständiga kraven på att prestera mer trots en mindre budget och hur stressen påverkar både arbetsliv och familjeliv kommer fram väldigt bra.

Deadline är en riktigt bra och välskriven spänningsroman.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 367
Utgivningsår: 2020