Den åttonde dödssynden – Rebecka Edgren Aldén

Nora är en lyckad krönikör, författare och föredragshållare, av den där sorten som intalar sina läsare och åhörare att alla kan bli lyckliga och lyckade om de bara tar tag i sitt liv och anstränger sig.
Det gjorde hon nämligen själv för tio år sedan, när hon föll i ett trapphus från sjunde våningen och nästan förlorade livet, ett tillfälle hon fortfarande bara har luddiga minnen av.

En dag flyttar Klara in i huset mitt­emot och ordningen i villakvarteret störs. När Nora i samma veva sätter i gång med att skriva ännu en bästsäljare – om dödssynderna möts hon av en rad problem. Sakta men säkert börjar hennes förflutna komma i kapp henne. Kanske var det som hände tio år tidigare ingen olycka?

 
Kommentar:

Den åttonde dödssynden handlar om yta. Nora och hennes man är kung och drottning på gatan. De är det lyckade, perfekta paret och Nora är väldigt noga med hur hon presenterar sig, hur andra ser på henne, och vilka bilder hon postar på Instagram (och i vilken ordning).

När den nya grannen Klara flyttar in och inte verkar se på Nora med samma beundrande ögon som alla andra så blir Nora störd. Det är något som inte stämmer, men vad? Nora jobbar hårdare för att få Klaras gillande men det går inte riktigt hennes väg. Det behövs inte mycket för att Nora ska bli osäker på sig själv och på allt runt omkring henne.
 
Det är en väldigt bra skildring av perfekta Nora och vikten av status och yta, hur hon är som person, och hur hon blir när ytan inte längre är så välpolerad. Det är olust och humor på samma gång, även om skratten fastnar i halsen. Historien som sådan är också den väldigt bra, och spännande, hela vägen fram till slutet. Det är snabbläst och precis som det står i blurben på framsidan: ”en bladvändare”.
 
Jag läste ganska nyligen Bländad av Petra Holst, och de påminner en del om varandra i upplägget. En ny granne flyttar in och plötsligt ställs allt på ända och fasaden börjar krackelera. Det är samma smygande känsla och obehag som växer fram i båda historierna. Gillade du den ena så läs även den andra, båda är riktigt bra!
 
Kommentar:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 318
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är FeministbiblioteketJohannas deckarhörna och Enligt O.