Den lilla bokhandeln i hamnen – Jenny Colgan

Den ensamstående mamman Zoe är i desperat behov av att fly Londons hektiska storstadspuls. Hon vill skapa ett nytt liv åt sig själv och sin fyraårige son Hari. När hon får ett tips av sin vän Nina om ett jobb som barnskötare åt en familj i de skotska högländerna nappar hon direkt. De tre barnen lever rövare i den stora men nedgångna herrgården vid vackra Loch Ness. Pappan är änkling och har inte ork att ta hand om dem. Men Zoe låter sig inte skrämmas. Hon har länge drömt om det lugna livet på landet. Det är dessutom en bonus att Nina behöver lite hjälp med sin bokbuss!

Zoe och Hari börjar sakta känna sig som hemma i det lilla samhället. Men är böcker, frisk luft och nya vänners omtanke nog för att läka den trasiga familj de kommit till?

Kommentar:
Den lilla bokhandeln i hamnen är en fristående fortsättning på Den lilla bokhandeln runt hörnet. Nina, som var den bokens huvudperson, är med som en bikaraktär och det är trevligt att återknyta den bekantskapen. Men man behöver inte ha läst den boken för att kunna hänga med i denna.
Det är lite småjobbigt med alla titlar som heter ungefär likadant, det är svårt att komma ihåg vilka man läst. Men tumregeln är bageriböckerna är de usla och ö- samt bokhandelsböckerna är de bra. Jag undrar om inte denna till och med är Colgans allra bästa?
Jag gillar verkligen hur Colgans kärlek till böcker och läsning kommer fram. Det är med värme och äkthet, och inte för att flirta med sin läsande publik. Jag gillar också hur de två trasiga familjerna möts och hjälper varandra att bli hela igen. Man ska inte tro att det här är en lika töntig och usel historia som bageriserien (jag är ohyggligt provocerad av den som ni märker) utan här finns ett mörker och en svärta trots att det är en lättsam berättelse.
Fakta:
Originaltitel: Bookshop on the Shore
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 476
Utgivningsår: 2020
Finns på Bokus och Adlibris.