Saharasyndromet – Christian Unge

Fem hjälparbetare för Läkare utan gränser blir kidnappade av en terroristgrupp i Sierra Leone. I vansinnesflykt genom öknen pressar kidnapparna sina jeepar och attackeras av militären, och terroristledaren blir dödligt skadad.
 
Kirurgen Martin Roeykens insjuknar längs vägen med hög feber. Hans kollega, Mette Gobanski, får ett ultimatum: Rädda terroristen eller dö. Samtidigt försöker hon hålla sin vän Martin vid liv. När de till slut hamnar i en skola i Algeriet förstår Mette att mardrömmen bara börjat – man använder barn som levande sköldar.
 
Hemma i Stockholm söker Martins dotter Bella tillsammans med Säpo desperat efter ledtrådar som kan ge upplysningar om gisslan.Hon anar inte hur nära svaren finns – eller att hon själv snart ska befinna sig i dramats mittpunkt.
 
Kommentar:
 

Efter Turkanarapporten och Kongospår är Christian Unge tillbaka med en ny ”Läkare utan gränser”-thriller. Den här gången är det kidnappning, ebola och terrorister som är i fokus. Jag har inte läst Kongospår men hoppade ändå på Saharasyndromet och det funkar bra, delarna är fristående.

Det här är riktigt spännande, och gisslans utsatthet känns genom boksidorna. Det är svett och skit och stress och press, intensivt och tätt inpå. Och det blir ännu mer nerv när terroristerna intar skolan och barns liv står på spel.
 
De bästa delarna är de som innehåller olika medicinska situationer, jag går igång på det här med operationer och behandlingar under svåra förhållanden. Jag tycker mindre bra om dialogen, den är lite stolpig och saknar det flyt som finns i resten av berättelsen. Och den här Säpo-snubben känns som en väldigt märklig figur. Men det är detaljer i en annars mycket bra och framförallt spännande och actionfylld historia.
 
Jag har förstått det som att Saharasyndromet är tredje delen i en trilogi, men det tror jag inte på. Jag tror nog det kommer fler böcker, gör det inte det så blir jag förvånad. I den här tredje delen är Martin Roeykens visserligen en av huvudpersonerna men han ligger ebolasjuk mest hela tiden. Det vore väl ett snöpligt slut på ”sin egen” bokserie om han inte fick ha en aktiv roll i sista delen. Och efter ett sånt här slut så vill man så klart veta vad som händer sen!
 
Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 374
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.