De hemlösa katterna i Homs – Eva Nour

Sami växer upp i Homs i Syrien. Hans barndom är trygg, men som vuxen får han alltmer erfara regimens förtryck. Som kartritare i militären blir han mot sin vilja själv delaktig i övergreppen mot civilbefolkningen, samtidigt som demonstrationer börjar äga rum runt om i landet. Samis flickvän Sarah är en av alla som deltar i protesterna. En dag får han ett sms från henne, som bara går att tolka på ett sätt: De skjuter mot oss.

Kommentar:
De hemlösa katterna i Homs är en hoppfull och smärtsam roman. Det är väldigt nära, äkta och inifrån, samtidigt som det är ett utifrånperspektiv. Eva Nour, som egentligen heter något annat, är en svensk journalist som skrivit sin syriske älskares berättelse. Och det är både starkt, omskakande och respektfullt berättat.
Jag tycker om de små detaljerna, ögonblicksscenerna som blir verkliga när jag läser. Det är mycket jag känner igen från vad mina syriska vänner berättat om systemet, kriget och revolutionen. Här finns ohyggliga scener, när människor visar sig från sin sämsta sida, men det finns också fina scener där människans goda kommer fram.
De hemlösa katterna i Homs är brännande aktuell och mycket läsvärd!
Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 200
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.