Kvinnan i fönstret – A.J. Finn

Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen.
Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?
Kommentar:

Ännu en bok med kvinna i titeln. Ännu en alkohliserad och problemfylld kvinna som bevittnar något hemskt. Ännu en opålitlig berättare. Men vet ni, Kvinnan i fönstret slår både tågboken och hyttboken med råge. Och det utan att egentligen vara särskilt originell eller nyskapande, det är som ett Hitchcockskt kammarspel, ett kliv tillbaka till gamla tiders svartvita thrillers – fast med en 2018-twist på det hela.

På Bokmässan i höstas ordnade Harper Collins UK en meet&greet pressträff med några av sina aktuella författare. En av dem var just A.J Finn, som medverkade via Skype, och jag har sällan hört någon prata så intensivt om sin bok. Det var full speed, hetsigt och med stor inlevelse som han sålde in sin bok och berättade om sina erfarenheter av depressioner och psykisk ohälsa som under perioder gjort honom oförmögen att lämna huset. Så det är lätt att förstå vad som inspirerat huvudpersonen Anna Fox. Han har verkligen lyckats med henne som karaktär tycker jag.
Jag ska inte berätta så mycket mer om boken – den gör sig bäst i att upplevas utan så mycket förhandsinfo. Det är en tät, klaustrofobisk och snabbläst thriller som böljar fram och tillbaka och håller dig på helspänn under hela läsningen.
Jag har läst boken på engelska: Woman in the Window
Fakta:
Originaltitel: Woman in the Window
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor:454
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.