Kvinnan i hytt 10 – Ruth Ware

Det skulle bli den perfekta resan. Ett lyxigt kryssningsfartyg och en pressvisning för att se norrskenet. Det skulle bli en chans för journalisten Lo Blacklock att få en välbehövlig paus från ett kaotiskt liv: Bara några dagar tidigare har hon haft inbrott hemma trots att hon befann sig i lägenheten. Dessutom har hon och pojkvännen Judah problem.
Men det blir inte som Lo tänkt. Ett skrik väcker henne i natten. När hon rusar till fönstret ser hon hur en kvinna kastas ut från hytten bredvid. Men enligt passagerarlistan står den kabinen tom och ingen resenär ombord saknas.
Lo vet vad hon såg. Eller är hon så trött och mentalt instabil att hon kan ha misstagit sig? Är hon nu fast mitt ute på Nordsjön med en mördare … och vad hände egentligen med kvinnan i hytt 10?
Kommentar:
Liksom i Ruth Wares förra bok I en mörk mörk skog, så händer det otäcka saker i en isolerad och klaustrofobisk miljö. Det är spännande, och Ware har en förmåga att bygga upp stämningen och lägga ut små ledtrådar och blindspår. Så länge man håller sig på ytan och inte funderar så mycket över vad som händer så funkar det jättebra. Men så fort man släpper in hjärnan i matchen så tar det stopp.
För spänning i all ära, men här finns så många märkliga detaljer och ologiska händelser att jag inte vet var jag ska ta vägen. Huvudpersonen Lo är också irriterande – och visst påminner det hela väldigt mycket om Kvinnan på tåget. En kvinna blir vittne till ett förmodat mord men ingen tror henne för hon har både psykiska problem och dricker för mycket. Paula Hawkins lyckas dock bättre med sin historia.
Jag gillar ändå Kvinnan i hytt 10 mer än jag ogillar. Det är en underhållande spänningsroman, tempot är högt och lyckas man läsa utan att börja tänka och ifrågasätta för mycket så blir behållningen större.
Fakta:
Originaltitel: The Woman in Cabin 10
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 344
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.