Sanning och skvaller – Curtis Sittenfeld

Liz skriver för ett livsstilsmagasin och bor tillsammans med sin yogande syster Jane i New York. Men när deras far får hälsoproblem återvänder de till barndomshemmet i Cincinnati, och finner det stora Tudor-huset förfallet, och resten av familjen i en förvirrad röra.
 
De yngsta systrarna Kitty och Lydia bryr sig mer om sina CrossFit-pass och Paleo-dieter än att skaffa jobb, och mellansystern Mary håller som bäst på med sin tredje magisterexamen och lämnar knappt sitt rum, med undantag för de mystiska tisdagsutflykterna som hon inte vill diskutera med någon. Mrs Bennet är lika neurotisk och påfrestande som alltid och försöker desperat hitta en lämplig giftaskandidat till Jane, vars fyrtioårsdag är i snabbt annalkande.
 
Så gör Chip Bingley, den nyinflyttade snygge läkaren som varit med i senaste säsongen av dokusåpan Singel söker kärleken, entré. Chip fattar genast tycke för Jane, medan Liz inte alls finner kirurgen Fitzwilliam Darcy lika charmerande…
 
Kommentar:
Jag älskar Jane Austen. Jag älskar Curtis Sittenfeld. Och jag ääääälskar Stolthet och fördom, som Sanning och skvaller är en modern uppdatering av. Det är ju lite vanskligt det där, när favoriter möter favoriter, men det blir faktiskt ett alldeles förträffligt möte.
 
Inget slår förstås Lizzie och Darcy från BBC-versionen, men både mr och mrs Bennet och de yngre systrarna tycker jag har blivit lyckade nutidsversioner. Allra mest så mr Bennet som är härligt cynisk.
 
Den stora skillnaden är att originalversionen sticker ut mer ur mängden och framför allt från sin tid. Den här moderna versionen är betydligt blekare och mer av en traditionell chicklit. Inget fel med det. Det är charmigt och roligt, och väldigt underhållande läsning. Och den funkar även om du aldrig läst Austen, fast behållningen blir nog större om du kan relatera till alla originalfigurer och händelser under läsningen.
 
Fakta:
Originaltitel: Eligible
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 460
 
Finns på Bokus och Adlibris.