Slutet på sommaren – Anders de la Motte

En sensommarkväll 1983 försvinner en femårig pojke från en ensligt belägen gård på den skånska slätten. Det enda spåret efter honom är en sko i de höga majsfälten. Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt. Men den valhänta brottsutredning som följer läggs till slut ner, och sorgen och ovissheten får pojkens familj att långsamt falla sönder.

Tjugo år senare leder hans storasyster Veronica ett gruppterapisamtal i Stockholm. Plötsligt ansluter en ung man, och inför gruppen berättar han om sin barndom, om oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande. Hans berättelse är skrämmande välbekant och skakar om Veronica. Motvilligt tvingas hon riskera den bräckliga tillvaro hon byggt upp. Hon måste återvända till Skåne och sin trasiga familj för att söka svaret på frågan som ingen längre vill ställa. Vad hände egentligen den där sommaren för så längesedan? Sommaren som aldrig tog slut.

Kommentar:

Jag blev alldeles till mig när jag läste Anders de la Mottes Höstdåd för ett par veckor sedan. Min första bekantskap med honom, men definitivt inte den sista. Slutet på sommaren kom ut före Höstdåd, men de är båda helt fristående och handlar om olika personer. Det de båda böckerna har gemensamt är att de utspelar sig på skånska landsbygden, och att de är helt lysande.

Det som är allra bäst är miljöskildringarna och stämningen. Det känns som att jag befinner mig på plats, allt blir så levande. Dofter och känslor tränger sig fram mellan boksidorna. Persongalleriet är även det äkta och jordnära. Det handlar om vanliga människor, karaktärer och personligheter som jag så väl känner igen från min egen omgivning. Och tillsammans med mysteriet med den försvunna Billy blir det hela en spännande och suggestiv historia.
Nu känner jag ett enormt sug efter mer från de la Motte. Förhoppningsvis kommer det en ny årstidsdeckare till hösten, om utgivningen går i samma takt som tidigare. Jag kan inte vänta!
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 380
Utgivningsår: 2016
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna.