Coffin Road – Peter May

En man spolas upp, halvt ihjälfrusen, på en ödslig strand på ön Harris i Yttre Hebriderna. Han har ingen aning om vem han är eller hur han kom dit. Hans enda ledtråd är en karta över en rutt vid namn Coffin Road. Han vet inte vart den kommer att leda honom, bara att han måste följa den.

Kriminalinspektör George Cann korsar Atlanten till en avlägsen klippö utanför Yttre Hebriderna. Fylld av onda aningar kliver han i land på den plats där tre fyrvaktare mystiskt försvann ett sekel tidigare. Men nu finns det en ny gåta: en man hittad ihjälslagen på samma klippa.
I sitt flickrum i Edinburgh sitter tonåriga Karen Fleming och grubblar över vad som hände hennes döde far, en framstående vetenskapsman. Två år efter att man hittade hans självmordsbrev kan hon fortfarande inte tro att han frivilligt skulle ha övergett henne.
Kommentar:

Jag tokälskade Peter Mays Lewistrilogi (Svarthuset, The Lewis Man och The Chessmen) och håller den fortfarande som något av det bästa jag läst i deckarväg. Mycket för miljöskildringarna, de är oslagbara. (Och Fin Mcleod!). Men trots min besatthet har jag inte riktigt kommit mig för att läsa Entry Island, och även Coffin Road har legat oläst i bokhyllan en längre tid. Jag vet inte varför, om jag någonstans känt en rädsla för att bli besviken, eller vad. Nu är i alla fall Coffin Road utläst, och min eventuella oro var obefogad. Jag håller fast vid att Peter May är en mästerlig författare.

Extra lycklig blir jag över att myten om fyrvaktarna som försvann får ta plats i handlingen. Jag älskar sånt! Och bin! Addera dessutom fantastiska miljöbeskrivningar, Yttre Hebriderna, och en spännande intrig som faktiskt betyder något på riktigt, så blir det en närmast fulländad historia.
Fakta:
Originaltitel: Coffin Road
Förlag: Modernista
Antal sidor: 318
Utgivningsår: 2017
Finns på Bokus och Adlibris.