Idag ska allt bli annorlunda – Maria Semple

Eleanor Floods liv är en riktig röra. Men idag ska allt bli annorlunda, det har hon bestämt sig för. Idag ska hon duscha och sätta på sig riktiga kläder. Hon ska gå på yoga när hon har lämnat sonen Timby i skolan. Hon ska äta lunch med en vän som hon undvikit länge. Hon ska inte svära så mycket. Hon ska till och med ta initiativ till sex med sin man Joe. Men innan hon hinner sätta sin blygsamma plan i verket kommer livet emellan.
För just idag har Timby bestämt sig för att låtsas vara sjuk för att få vara hemma med mamma. Idag har också Joe valt att meddela sin receptionist att han är på semester – en nyhet för Eleanor som ringer och söker honom på jobbet. Och precis när hon tror att dagen omöjligt kan gå mer snett, då dyker en gammal kollega upp med ett manus fullmatat med snaskiga familjehemligheter – skrivet av Eleanors egen syster. Kanske kräver den där nystarten hon kämpar för att få till att hon först tar itu med saker som legat begravda alltför länge.
Kommentar:

Idag ska allt bli annorlunda är en bok som egentligen inte har någon handling. Den utspelar sig under en dag, det händer massor av saker, men det finns ingen handling. Och den är väldigt lik Semples förra bok Var blev du av Bernadette – fast sämre.

 Jag gillade Var blev du av Bernadette men jag hade samtidigt svårt att komma överens med den. Vi klickar inte riktigt. Och samma känsla får jag här. Eleanor är i princip en klon av Bernadette. (Fast jag tycker bättre om Eleanor.) Det är exakt samma huvudperson – neurotiska, med liknande yrken, familjesituation och privatskolebarn, och de är precis likadana i sin humor och sitt förhållningssätt till världen. Och att Maria Semple har ett karaktäristiskt sätt att skriva bidrar nog också till likheten mellan böckerna.
Semples sätt att skriva smart och vasst och med sin samhällssatir och blick för samtiden får mig att tänka på Sue Townsend, men Semple är mer otillgänglig. Det är svårt för mig att tycka om henne, men jag tycker att hon har något unikt och annorlunda och det uppskattar jag.
Här finns en del briljanta scener, dialogen och Eleanors tankeslingor är roliga att följa. Och det finns små saker insprängda här och var som är smarta, roliga och igenkännande. Men det är just det, lösryckta fragment och inte en berättelse som är underhållande i sin helhet. Som bok är den väldigt splittrad. Helt plötsligt kommer en tillbakablick, det finns karaktärer som inte riktigt har något sammanhang eller får någon förklaring. Slutet är tamt, och hela allt lämnar mig med en känsla av en ofärdig roman.
Gillade man Var blev du av Bernadette så gillar man säkert även denna bok. Om man inte som jag stör sig på att det är en upprepning och dålig kopia. Jag gillar den visserligen, men är ändå besviken. Det som är bra är språket och humorn, karaktären Eleanor är fantastisk, men jag saknar handling och sammanhang.
Jag har läst boken på engelska, Today Will Be Different.
Fakta:
Originaltitel: Today WIll Be DIfferent
Förlag: Etta förlag
Antal sidor: 339
Utgivningsår: 2017
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Beas bokhylla.