Allt är bara bra, tack – Moa Herngren

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 397
Utgivningsår: 2007

Lea har åkt till Paris på sabbatsår för att fly Sverige och sitt stressiga liv. Där träffar hon den karismatiske bohemen Michel och kastas in i en kärlekshistoria som till en början verkar vara direkt från himmelriket.
När hon blir gravid väljer Lea och Michel att flytta hem till det trygga Sverige för att bygga upp ett liv för sin lilla familj. Där finns också Leas välartade Östermalmsfamilj som till att börja med välkomnar den nye svärsonen med öppna armar.
Men när barnet kommit och pressen ökar visar det sig att Michel inte passar in i mallen. Med whisky före frukost, konstnärsdrömmar som aldrig tar fart och en växande svartsjuka är han inte den familjefar han borde vara. Långsamt inser Lea att livet håller på att gå över styr. Som utsliten småbarnsmamma med ensamt försörjningsansvar kämpar hon på i det längsta. Det är först när katastrofen är ett faktum som hon inser att hon måste fly…

Kommentar:
När jag började läsa den här boken förväntade jag mig en lättsmält chick-lit bok, men den kategorin hör den inte alls hemma i. Jag blev positivt överraskad, och det är alltid roligt när böcker är bättre än man tror. Jag har blandade känslor inför huvudpersonen Lea, man blir otroligt arg på henne för att hon är så mesig och förlåtande, hon fattar ingenting medans alla runt omkring henne fattar. Samtidigt tycker man synd om henne och hoppas att hon ska komma till insikt om den destruktiva relation hon lever i. Boken känns trovärdig och äkta, den väcker känslor och berör. Rekommenderar denna varmt och ser fram emot att läsa fler böcker av Moa Herngren. För det blir väl fler hoppas jag?