Ödemark – Yrsa Sigurdardóttir

När tre personer från ett isländskt gruvföretag försvinner spårlöst i ett glesbefolkat kustområde på Grönland, anlitas advokat Thóra Gudmundsdóttir för att utreda deras öden.
 
Då Thóra anländer till Grönland upptäcker hon att även andra människor försvunnit kring gruvan. Lokalbefolkningen tror att det vilar en förbannelse över platsen. Ingen vill bli involverad i utredningen.
 
Thóra finner sig snart strandad mitt ute i en ödemark, med ett fall som ter sig lika olösligt som platsen omkring henne börjar kännas fientlig.
 
Kommentar:

Det finns inget jag går igång på som arktiska miljöer och avlägsna platser. Därför pirrar det till extra mycket när Yrsa Sigurdardóttir förlägger handlingen i sin femte bok om advokaten Thóra Gudmundsdottir till Grönland! Island är redan det gott nog, men Grönland är strået vassare. 

Jag tycker väldigt mycket om de grönländska miljöerna och människorna. Den isolerade gruvanläggningen skapar en klaustrofobisk stämning. Vad är det som har hänt och varför? Jag tänker både på skräckfilmen The Thing och på Melanie McGraths Edie Kiglatuk-deckare. Som alltid blandar Yrsa Sigurdardóttir in lagom mycket övernaturligt för att göra handlingen extra spännande. Här i form av grönländsk folktro, historia och gamla myter.
 
Men om jag skalar bort allt runt omkring och koncenterar mig på själva deckarhistorien så är den inte sådär jättebra. Att de överhuvudtaget drar iväg på det här äventyret känns aningen långsökt, och jag tycker inte heller att berättandet flyter på så bra. Det är miljön, atmosfären och själva upplägget som gör boken läsvärd. Trots bristerna så tycker jag ändå jättemycket om det här. Jag är lättflirtad när den här sortens miljöer är inblandade…
 
 
Kommentar:
Originaltitel: Audnin
Förlag: Modernista
Antal sidor: 365
Utgivningsår: 2013
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är alkb.se