Livet enligt Fikry – Gabrielle Zevin

Livet har inte blivit som Fikry hade tänkt sig. Hans gravida fru har dött, hans bokhandel går sämre än någonsin och dessutom har någon stulit hans mest sällsynta och värdefulla bok, originalutgåvan av Edgar Allan Poes diktsamling ”Tamerlane”. I skotskrutig badrock och löparskor ger han sig iväg till polisstationen för att anmäla stölden. Men egentligen bryr han sig inte om förlusten, inte ens böckerna ger honom någon glädje längre och han isolerar sig på ön där han bor. Tills han en dag får en udda leverans som vänder upp och ner på hans tillvaro.
Inte bara Amelia som regelbundet kommer på besök för att sälja in böcker noterar förändringen hos den annars så vresige bokhandlaren. Det är uppenbart för alla att hans liv har fått ny mening.
 
Kommentar:

Egentligen borde jag väl skämmas lite, när jag läste Livet enligt Fikry som e-bok. För det här är en hyllning till alla fysiska bokhandlar, vältummade favoritböcker, doften och känslan av papper och just kärleken till böcker. Man kan aldrig få samma sorts kärlek till en e-bok…

Men med det sagt så är det här en liten pärla till bok. Charmig, rolig, underhållande och sorglig, och precis den sortens bok som väcker en obefintlig läslust till liv. 
 
Jag älskar böcker som handlar om läsning, om udda, gamla bokhandlar och kufar som lever för sina böcker. Om det görs på rätt sätt. Ibland känns det som att en bokhandel slängs in i handlingen bara för att locka en viss läsarskara, men här känns det äkta. Och likaså Fikry och Amelia, där speciellt Fikry är svår att motstå. 
 
En mycket, mycket fin historia, av en bokälskare, om en bokälskare, för oss bokälskare.
 
Fakta:
Originaltitel: The storied life of A.J. Fikry
Förlag: Forum
Antal sidor: 268
Utgivningsår: 2015
 
Finns på Bokus och Adlibris.