Bokslut 2014

Då var det dags att sammanfatta läsåret 2014. Ett inte så bra läsår sett till antalet – endast 93 böcker har jag hunnit med. Färre än jag brukar läsa, inte ens tresiffrigt. 28 böcker läste jag på engelska, resten på svenska. 25 böcker är skrivna av svenska författare. Men, det har varit ett bra läsår sett till kvaliteten. Jag har läst några helt fantastiska böcker.
 
Först och främst måste jag nämna de arktiska äventyren. Jag läste Expeditionen. Min kärlekshistoria av Bea Uusma och den är precis så bra som alla säger. Jag läste också den episka In the Kingdom of Ice av Hampton Sides som var en oförglömlig läsupplevelse om en polarexpedition gone wrong. Om jag måste välja en bok av alla, så är den årets bästa bok för min del.
 
Jag har också läst några feelgoodpärlor. Mhairi McFarlanes båda böcker Here´s Looking at You och It’s Not Me It’s You var bäst i klassen. Men jag njöt också av Ellie Adams It Had To Be You, Jojo Moyes The One Plus One och Graeme Simsions Projekt Rosie. Och för att nämna två svenska favoriter så tyckte jag också väldigt mycket om En liten värld av Åsa Hellberg och Äta kakan och ha den kvar av Kristin Emilsson.
 
Jag har också läst några riktigt fina deckare och spänningsromaner. I år tog jag farväl av Jo Nesbös Harry Hole-serie, förälskade mig i Peter Mays Lewistrilogi (Svarthuset, The Lewis ManThe Chessmen) och äcklades förtjust av Alex Marwoods Granne med döden.
 
Och sist men inte minst, några utsökta läsupplevelser som jag kommer bära med mig länge är den poetiskt vackra All The Light We Cannot See av Anthony Doerr och den bittert ljuva We Are All Completly Beside Ourselves av Karen Joy Fowler (den kommer på svenska i vår). 
 
 
Gott nytt läsår!