Britt-Marie var här – Fredrik Backman

Britt-Marie, 63, är faktiskt inte passivt aggressiv. Det är bara det att smuts, repor och felaktigt organiserade besticklådor får henne att skrika på insidan. Hon har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru, och det enda arbete hon kan få finns i Borg, ett finanskrisdrabbat litet samhälle vid en väg där allt utom den ölstinkande pizzerian är nedlagt eller till salu. Britt-Marie avskyr fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är sannerligen inte början på en underbar vänskap.
 
Men när byns ungdomslag behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. När Britt-Marie dessutom blir utbjuden på dejt av en polis och bryter handen i ett solarium finns det ingen återvändo.
 
Kommentar:

Britt-Marie från Elsas trappuppgång (Min mormor hälsar och säger förlåt) är tillbaka, med en helt egen historia den här gången. För första gången får hon ha huvudrollen i något som helst sammanhang. Hon har lämnat Kent, Kent som fått en hjärtinfarkt och som varit otrogen. Det kan inte Britt-Marie städa bort hur mycket hon än önskar att hon kunde det. 

Och det gör så ont att läsa om Britt-Marie och hennes fyrkantiga och begränsade liv. Där rätt ordning i bestickslådan och middag klockan 18 är vad som definierar en människa och skiljer henne från djuren. Och det gör så gott att läsa om hur hon sakta för säkert skalar av sig sitt skyddspansar, bryter upp från sitt gamla liv och för första gången monterar en IKEA-möbel. Själv.
 
Och oj, vad jag älskar det här. Britt-Marie, Borg, fotbollslaget, råttan – alltihopa. Förlorare som blir vinnare, självutplåning som blir självförverkligande, den svenska själen möter Hollywoodslutet, på Backmanvis.
Britt-Marie var här är en hyllning till livet, till fotbollen, och med sitt färgstarka persongalleri är det en feelgoodroman som går rakt in i hjärtat. Jag gissar att filmrättigheterna redan är sålda.
 
Fakta:
Förlag: Partners in Stories
Antal sidor: 359
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Gafflar. Knivar. Skedar. I den ordningen.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Carolina läser, Lottens bokblogg, Hedvigs bokhylla och Bokbrus.