Världen från ovan – Anna Lönnqvist

Jämtlandsfjällen 1963. Lill är en av de första kvinnliga piloterna i Sverige. Flygandet är hennes stora passion, men vägen dit har varit allt annat än enkel. Priset för att försöka hävda sig i en mansdominerad värld har varit att försaka allt annat, men det är också det enda som hjälper henne att förtränga känslan av övergivenhet, som Lill kämpat med sedan barndomen när hon kom till Sverige som finskt krigsbarn.

Solna 2023. Pauline jobbar som skräddare, och tillbringar dagarna i sin syateljé med att uppfylla främlingars drömmar om perfekta brudklänningar och rädda favoritplagg från att slängas. Sina egna drömmar har hon sedan länge lagt på hyllan. Men när hon lagar en äldre kvinnas kappa hittar hon ett gammalt foto som föreställer kvinnan i förarkabinen på ett flygplan. Fotot väcker tankar hos Pauline, och minnen om en annan, betydligt äventyrligare tillvaro.

När de två kvinnornas vägar korsas är de båda på flykt från sina tidigare liv. Men går det att fly från sitt förflutna, sina rädslor och sig själv hur länge som helst? Kan den enas berättelse förändra den andras framtid?

Kommentar:
Det börjar bli en fin tradition, att starta sommaren med en roman av Anna Lönnqvist. Inte bara för att man kan räkna med att man får en bra historia, utan för att man verkligen sveps in en bubbla som stänger ute allt annat.

I Världen från ovan får vi möta Lill, som under 1960-talet blir en av Sveriges första kvinnliga piloter. Vi får följa henne som ung, och som äldre när hon i den andra delen av berättelsen möter skräddaren Pauline och en ofrivillig vänskap uppstår. Både Lill och Pauline har sina ryggsäckar att bära, och olika erfarenheter som håller dem tillbaka.

Det här är en historia med kvinnor i fokus. Visst finns det män med i berättelsen men de är sekundära. Det här är Lills och Paulines historier. Jag fastnar särskilt för Lills historia och hennes bakgrund som krigsbarn, hur de upplevelserna måste ha format henne och alla de andra 70 000 barn som fördes från Finland till Sverige. Oftast återvände de till sina biologiska familjer, men inte alltid. Oavsett måste det ha haft en stor påverkan på deras liv.

Världen från ovan är bitterljuv, varmt och äkta, som alltid med Anna Lönnqvist.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 366
Utgivningsår: 2023