Tunnel 29: Den sanna historien om den osannolika flykten under Berlinmuren – Helena Merriman

I september 1961 riskerar den 22-åriga studenten Joachim Rudolph allt för att fly från den brutala diktaturens Östberlin. Några månader senare plockar han upp en spade på västsidan och börjar gräva en tunnel tillbaka för att hjälpa så många han kan till friheten. Det här är den osannolika berättelsen om Tunnel 29, de modiga människorna som byggde den, spionen som förrådde dem och det amerikanska tv-bolaget som finansierade räddningsaktionen.

Kommentar:
Tunnel 29 är en otroligt fascinerande och dramatisk historia, lika fängslande som den bästa thrillerroman. Det är också en sann berättelse, och ett stycke nutidshistoria från 1960-talets delade Berlin. Här blandas kalla kriget, Stasi, spioner och angivare med amerikanska tv-bolag och människors eviga längtan efter frihet.

Det handlar om studenten Joachim Rudolph som lyckas fly från Östberlin till friheten i väst. Men väl där slår han sig inte till ro, utan han riskerar allt för att hjälpa andra att fly. Tillsammans med några kamrater studerar de kartor, rekar vart vattenledningarna går, och kör runt i Berlin för att hitta det perfekta stället att gräva en tunnel. Valet faller på Bernauer Strasse – turistgatan i Västberlin och den gata som skiljer öst från väst. Här kan väl ändå ingen misstänka att ett underjordiskt grävarbete pågår?

Grävningen sker för hand, i skift dygnet runt, ständigt med fara för att bli avslöjade, att tunneln ska översvämmas, eller att syret ska ta slut. Kommer de att lyckas?

Autentiska filmer från tunnelflykten finns att se på YouTube, men jag skulle väldigt gärna se den här historien som en biofilm eller tv-serie. Här finns alla ingredienser man kan tänka sig! Det finns en tysk tv-film från 2001, och en ny version verkar vara under produktion.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 454
Utgivningsår: 2021