Från terrorns frontlinjer – Magnus Ranstorp

I många skeenden som påverkat säkerhetsläget i världen de senaste 30 åren har Magnus Ranstorp haft ett finger med i spelet. Från hemliga uppdrag som medlare i Mellanöstern, ledande internationella forskaruppdrag, expert vid 11-septemberkommissionen till att stå öga mot öga med världens mest eftersökta terrorister.

Det offentliga intresset för terrorism följer i spåren av de fruktansvärda dåden, men Magnus Ranstorp har istället konsekvent försökt att se runt nästa hörn där ett hot kan ta form. Nu berättar han sin egen historia om uppdragen bakom terrorns frontlinje.

Kommentar:
Magnus Ranstorp är ett välbekant ansikte som vi sett i otaliga nyhetssändningar genom åren. Tryggt och sakligt bistår han med analyser till dramatiska händelser som inträffat både på hemmaplan och utomlands. Han är docent i statsvetenskap och terrorforskare vid Försvarshögskolan och har de senaste 30 åren haft uppdrag som bland annat medlare i Mellanöstern och expert vid 11-septemberkommissionen.

Han har suttit ner och samtalat med världens allra mäktigaste ledare – såväl regeringschefer som terroristledare. Det är ett ganska mäktigt och imponerade CV som han kan stoltsera med, och jag undrar om någon svensk någonsin befunnit sig lika mycket mitt i världsomvälvande händelser som Magnus Ranstorp?

Det här är en personlig berättelse om många av de viktiga möten och uppdrag han medverkat i. Men det är också en inblick i hur dagens terrorism växt fram. Det är både intressant och lärorikt, och trots ett tungt och svårt ämne är det lätt att ta innehållet till sig, det är långt ifrån torrt och tråkigt. Magnus Ranstorps lugna och trygga skånska stämma gör också lyssningen till en trevlig upplevelse.

Kommentar:
Förlag: Mondial förlag
Antal sidor: 314′
Utgivningsår: 2023