En dyrbar fångst – Christoffer Holst

Karriären har varit hela Louise Collins liv men när tidningen hon startat läggs ner bestämmer hon sig för att gå in i sin fars hotellimperium – som expanderar och ska etablera sig i små turistorter. Louises syster Lina har inte levt samma glamourösa liv. Hon är resultatet av en affär deras pappa hade och har aldrig accepterats av familjen. När gubben, som driver butiken bredvid Linas delikatessbutik på Södermalm, dör kommer det fram att han även arbetat som privatdetektiv. Och Lina kan inte motstå att utforska hans klienter. Louise anländer till Vadstena för att öppna det nya hotellet samtidigt som staden viskar om den flicka som försvann från landsvägen kort därifrån. Snart är både Louise och Lina indragna …

Kommentar:
En dyrbar fångst är första delen i Christoffer Holsts nya mysdeckarserie Morden längs kartan. Gillade du hans Cilla Storm-deckare så fortsätter det här i samma anda, men drar möjligen åt det något mörkare hållet. Men, det är fortfarande på behaglig trivseldeckarnivå, så ingen risk för ett förhöjt blodtryck här inte.

I huvudrollerna återfinns två systrar, halvsystrarna Louise och Lina som delar samma far men lärde känna varandra först i vuxen ålder. Louise är i sjuttioårsåldern, Lina trettio år yngre, och resultatet av en affär. Nu sammanstrålar de båda i Vadstena, då Louise får chansen att etablera en hotellverksamhet samtidigt som Linas äktenskap kraschar. Och deras gemensamma true crime-intresse gör att de börjar leta efter en försvunnen tonårsflicka.

Det här är som sagt en blandning av deckare och feelgood, snabbläst och underhållande. Det är också mysiga småstadsmiljöer, en folkabuss, och massor med god mat och viner. Det borde kanske heta gourmetdeckare istället för mysdeckare när det gäller Christoffer Holst.

En dyrbar fångst är en lovande start på den nya serien Morden längs kartan, som lär ta oss på upptäcksfärd runt om i landet. Nästa del, Ett delikat mörker, släpps nu i november och då får vi resa till Tällberg.

Fakta:
Förlag: Forum Lovereads
Antal sidor: 298
Utgivningsår: 2023