Tolv hundar i juletid – Lizzie Shane

Ben West har fullt upp med att ta hand om sin systerdotter och har inte tid att bry sig om vad andra tycker om honom. Till på köpet sitter han i stadsfullmäktige och tvingas ta en mängd tråkiga, men nödvändiga, beslut. Som till exempel att sluta finansiera Pine Hollows hundhem.

Ally Gilmore har flytt storstaden för att tillbringa julen i Pine Hollow, den lilla charmiga snötäckta staden där hennes farföräldrar bor. Farföräldrarna börjar bli gamla och hundhemmet de driver är överfullt. Men när det går upp för Ally att någon högt uppsatt människa i stan har sett till att hundhemmet måste stänga, är det plötsligt upp till henne att hitta nya kärleksfulla hem åt tolv hundar! Det ser mörkt ut, men så får hon plötsligt hjälp från oväntat håll.

Kommentar:
Tolv hundar i juletid är en oemotståndligt söt och charmig julroman, redan från titeln. Det kan bara inte gå fel när det handlar om hemlösa hundar.

Det handlar om Ally som flyttar från New York till den lilla småstaden Pine Hollow där hennes farföräldrar bor. De driver ett överfullt hundhem, som hotas av stängning, och själv har de börjat bli till åren. Nu är det upp till Ally att se till att alla hundarna får ett hem, och att hundhemmet kan leva vidare. Hon möter den scroogiga Ben, som sitter i stadsfullmäktige och fattat beslut om hundhemmets uteblivna finansiering, utan att riktigt förstå vad han tagit beslut om.

Och ja visst är det en totalt förutsägbar historia, men det är en underhållande resa. En mysigt charmig småstad där alla känner alla, på gott och ont (tänk er lite som Virigin River, Bluebell, Stars Hollow eller liknande småstäder, herregud huvudpersonen heter till och med Gilmore i efternamn), tolv hundar med stora personligheter som söker sina för-alltid-hem, och även tilltalande och varma personligheter bland karaktärerna. Och därtill en hel del julmys.

Minus är att det brister en del i attraktions- och romantikdelen för mig. Det är både snabbt forcerat samtidigt som det tar jättelång tid att komma vidare och övervinna hindren. Det är precis som att läsa en Hallmarkfilm, och på film hade den biten funkat betydligt bättre än i bokform tror jag. Och ett till minus för de oproportionerliga (och felaktiga) hundarna på omslaget.

Tolv hundar i juletid är första delen i en serie, som jag gärna fortsätter följa.

Fakta:
Originaltitel: The Twelve Dogs of Christmas
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 361