Templet i öknen – Olof Lundh

Det är ett av världens minsta länder. Ett land som saknar demokrati och pressfrihet, där mänskliga rättigheter inte respekteras och homosexualitet är kriminellt, där ökenhettan är livsfarlig och tusentals migrantarbetare dött. Det är världens rikaste land, räknat per capita. Ett land där naturgasen och oljan flödar, där pengar köper inflytande, och närmare 2000 miljarder kronor investerats i historiens dyraste idrottssatsning.

Det är ett land helt utan fotbollstradition, som fått resten av världen att spela VM mitt i vintern. Det är Qatar, värdland för fotbolls-VM 2022. Hur hamnade vi här?

Ja hur kunde det egentligen bli så här? Det är frågan som sportjournalisten Olof Lundh försöker besvara i sin reportagebok Templet i öknen – Så köpte Qatar världens största sport. Trots det osköna omslaget som närmast för tankarna till läromedel, typ engelskabok från nittiotalet, så är insidan riktigt intressant läsning.

Det är en berättelse om oljemiljarder, mutor, politiska påtryckningar och sportswashing. Begreppet sportswashing syftar på att man använder sig av sportevenemang, eller klubbar, för att bättra på sitt rykte och flytta fokus från exempelvis avsaknad av demokrati och mänskliga rättigheter. Fotbolls-VM spelades i Ryssland 2018, sommar-OS 2022 i Kina och om två veckor inleds alltså fotbolls-VM i Qatar.

Och visst vet jag sedan innan att det är pengar som styr, men det är ändå en ögonöppnare att läsa den här boken. Det är också en smula deprimerande, ska det vara så här och nästan ingen som protesterar? Att svenska landslaget återkommande haft träningsläger i Qatar medan våra nordiska grannländer bojkottat är ju pinsamt.

Men samtidigt är det ju inte bara fotbolls-VM som ska kritiseras, vilket också Olof Lundh påpekar. Vi har ett näringsliv som i högsta grad är inblandat i affärer med Qatar, vi har en ambassad som ska främja vår export, och vi säljer vapen till landet. Det är många fingrar som kladdar i den demokratilösa syltburken.

Som uppladdning inför VM är det här närmast obligatorisk läsning. Vill man ta del av fotbollsfesten tycker jag man ska vara medveten om vem som är värden. Och jag hoppas vi får se tydliga markeringar av spelare och ledare på plats.

Fakta:
Förlag: Volante
Antal sidor: 240
Utgivningsår: 2022