Tabita – Iben Mondrup

Efter ett antal år på Grönland återvänder Eva och Berthel hem till Danmark med två adopterade barn. Det är i mitten av 1960-talet och förhållandet mellan Eva och Berthel är ansträngt liksom det mellan Danmark och Grönland. Barnen – Tabita och Vitus – måste lära sig leva i en familj där det förflutna helst ska glömmas, fläckat som det är både av spänningar mellan två kulturer och mellan de vuxna som ska ta hand om barnen.

Barnens mamma, Abelone, är kvar på Grönland. Hon arbetade som hushållerska åt Eva och Berthel och tvingades av omständigheterna att skicka i väg sina yngsta barn till Danmark med en ny familj.

Kommentar:
Den här romanen är uppdelad i tre delar, där berättelsen följer först Abelone, sedan Eva, och sist Tabita.

Eva och hennes man Berthel är lika delar trovärdiga karaktärer som otäcka människor. Berthels feghet och Evas egoism är motbjudande. Men de är samtidigt också mänskliga. Eva, som från början handlar utifrån
egoism och längtan efter barn, tror samtidigt att hon gör något gott genom att ta bort barnen från den dåliga uppväxtmiljön. Men livet hos familjen i Danmark blir allt annat än tryggt och kärleksfullt.

Tabita är den man sympatiserar med genom hela berättelsen. Hon rövas i praktiken bort från sitt hem och förflyttas till ett nytt land. Hon får inte vara den hon är, hon får inte tala sitt språk eller prata om sitt förflutna. Den sorg som hon måste bära på efter alla svek! Men liksom Abelone så förblir hon ändå något av en gåta under hela berättelsen.

Miljöbeskrivningarna är utsökta – jag älskar allt det grönländska, livet nära naturen och på helt andra villkor än i vår del av världen. Berättelsen känns också tidlös. Det är 60-70-tal men kunde lika gärna ha varit idag eller 1700-tal. Kolonialismen eller bara ”Den rike mannens” agerande med att lösa allt med pengar och tro att man vet bäst har varit likadan genom alla tider.

Slutet kommer lite abrupt, det slutar lite mitt i allting. Jag hade önskat ett tydligare slut, ett ”större” slut. Men det är en parentes. Tabita är en lysande roman – hård, skarp och mycket starkt berättad.

Jag har läst boken på danska.

Fakta:
Originaltitel: Tabita
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 362