Svarta segel – Rebecka Edgren Aldén

En ensam segelbåt ligger och driver vind för våg på Möjafjärden. När sjöräddaren Annika går ombord är det helt tomt. Båten är övergiven. Men har den verkligen slitit sig? Ankaret är upptaget och alla tampar ligger på plats. Ett mysterium.

Värmen dallrar i luften när Joanna står på bryggan och ser ut över småbåtshamnen. Hon ska segla några dagar med sin storebror Zack. Med sig ombord har hon en tung sorg. Ska havet och samvaron kunna läka henne? Det blir några dramatiska och stekheta dagar till havs som förändrar allt.

Kommentar:
Om man känner en längtan tillbaka till sommar och skärgård så är väl Svarta segel, en spänningsroman i skärgårdsmiljö ett givet val? Nja, svarar jag på den. Det är inte särskilt mycket sommarromantik här. Värmen är alldeles för tryckande, det är onormalt hett. Döda fiskar flyter i badviken. Skärgårdsöarna är inte heller särskilt mysiga där ovana stadsbor med backslick och kulmage skränar ihop med sina rosépimplande fruar, och ingen av dem kan manövrera sina dyra båtar. Och det kryllar av spindlar i förtorkade träd. Så nej, inte särskilt mycket seglarromantik eller sommarnostalgi här.

Men det är däremot en suggestiv och rafflande psykologisk spänningsroman, där handlingen står i kontrast till de på ytan glassiga sommarmiljöerna. I fokus står Joanna som ger sig ut på segling med sin bror Zack, den enda familjemedlem hon har kvar i livet. Hon är inte alls särskilt sugen på att ge sig ut, men Zack insisterar. Syftet med resan är att dela upp dödsboet efter deras mamma, och Joanna hoppas också på att komma ur den tunga sorg hon bär på. Seglatsen väcker både gamla minnen och personer från det förflutna dyker upp, och än mer dramatiskt blir det när en kvinna hittas död på en av öarna.

Här finns också sjöräddarna Annika, Gunnar, Simon, Markus och deras kollegor som är de egentliga huvudpersonerna, och jag ser fram emot att lära känna dem bättre i kommande delar. Även de känns som en kontrast till tanklösa turister som försätter sig i fara, sjöräddarna är lugna, trygga och kunniga. Svarta segel är den första delen i en planerad serie om sjöräddarna. Men jag hoppas också att Joanna återkommer, jag tog henne verkligen till mitt hjärta.

Fakta:
Förlag: Romanus & Selling
Antal sidor: 373
Utgivningsår: 2022