De flesta människor är döda – Annika Klemming

Paulas 50-årsdag närmar sig snabbare än hon önskat – bara ett år kvar nu! Hon vill ha en stor fest, med massor av gäster och hyllningstal. Problemet är att Paula inte har så många vänner att bjuda, så hon har bråttom att lära känna fler. Och det enda sätt hon känner till att göra sig själv intressant på är med hjälp av ytterligare en dyr handväska, skönhetsbehandlingar och cocktailpartyn.

My, däremot, bryr sig varken om ålder eller fester. Hon har flytt konsumtionssamhället till en stuga i skogen. Där lever hon enkelt, utan el och rinnande vatten. Men livet i stugan är tufft – lederna värker och hon är ofta hungrig och frusen. Och hennes vuxna barn tycker att hon blivit galen.

Till det yttre har Paula och My ingenting gemensamt, förutom att de båda bär på en hemlighet. Men så korsas deras vägar av en slump och efter det blir ingenting sig likt…

Kommentar:
De flesta människor är döda handlar om Paula och My, två till synes helt olika kvinnor vars vägar korsas av en slump.

Paula planerar sin kommande 50-årsfest – det är ett år kvar men en riktig fest tar tid att planera. Problemet är att hon inte har nog många intressanta vänner att bjuda, så det är bråttom att hinna lära känna fler. Paula lever för lyx och konsumtion, och dömer en person efter utseende och pengar,

My har däremot flytt konsumtionssamhället och bor i en liten stuga i skogen utan el och rinnande vatten. Hon odlar sin egen mat, dricker vatten från sjön, och håller hårt i slantarna även när hälsan sviker och taket läcker. Både Paula och My är extremer åt var sitt håll, och det är verkligen ingen omedelbar vänskap som uppstår när deras vägar korsas. Men det finns något som förenar dem, och sakta men säkert växer en oväntad vänskap fram.

De flesta människor är döda är en feelgood med svärta, med två huvudpersoner som du irriterar ihjäl dig på samtidigt som de väcker dina sympatier. Handlingen utspelar sig i Göteborg vilket jag gillar, det brukar annars vara Stockholm som får vara fond till den här typen av historier. Klart godkänd debut av Annika Klemming.

Fakta:
Förlag: Storyside
Utgivningsår: 2022