Som natten – David Ärlemalm

För tjugoåriga Asynja är den fyra månader gamla dottern ”Snäckan” allting som egentligen betyder något. När pojkvännen Eddies drogaffärer går snett blir Asynja och dottern maktlösa brickor i ett mörkt spel. Under några dygn i södra Stockholm driver Asynja längre och längre bort från det liv hon drömt om, och lämnat en sårig uppväxt i Norrland för.

Kommentar:
David Ärlemalms debutroman Lite död runt ögonen var en av fjolårets starkaste läsupplevelser för mig. Ändå, eller kanske just därför, har jag gått och dragit mig för att läsa Som natten, tänk om den inte är lika bra? Men tänk om den är det? Ja ni känner säkert igen den känsla av förhoppning och förväntan blandad med skepsis och misstro som bara uppstår inför en upphaussad bok. Men jag skulle inte ha tvivlat.

Som natten saknar visserligen den där käftsmällskänslan som bara en debut kan åstadkomma, men i övrigt är det en stark och gripande historia som utspelar sig i samma undre världs-misäruniversum som Lite död runt ögonen. Men den här gången är det en kvinna, en mamma, som är huvudpersonen,

Asynja, som hon heter, lever tillsammans med Eddie och deras 4-månaders bebis Snäckan. Eddie är kriminell, han utsätter sin familj för risker, och Asynja dövar sig med vin samtidigt som hon försöker göra det bästa för sin dotter. Det är inte lätt att ta sig ur beroendet, varken av alkoholen eller av Eddie.

Porträttet av Asynja är varsamt och trovärdigt tecknat, hon blir en levande person som man inte kan låta bli att ta till sitt hjärta trots alla hennes fel och brister. Jag skulle gärna läsa en uppföljare, och slutet öppnar också för en fortsättning. Jag hoppas det kommer.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 253
Utgivningsår: 2021