Lite död runt ögonen – David Ärlemalm

När Sofia dör av en överdos lämnar Arto livet som missbrukare för att försöka skapa en tillvaro för sig själv och dottern Bodil. Då han anklagas för att sälja droger och får sparken från den skola där han arbetar i köket, pressas han att ordna pengar på de sätt han känner sedan gammalt. Under senhöstens nätter tvingas Arto allt längre in i en värld av lögner, brott och våld när han försöker rädda sig själv och sin dotter.
 
Kommentar:
Lite död runt ögonen handlar om Arto som försöker skapa en trygg tillvaro för sin dotter Bodil. Det är inte lätt att vara ensamstående förälder, och det är ännu svårare som före detta missbrukare. Arto har ögonen på sig, ibland med all rätt, och ibland på grund av förutfattade meningar. När han blir av med jobbet hamnar han i ett ännu mer utsatt läge och rör sig allt längre bort från det ordnade livet.
 
Kärleken mellan Arto och Bodil är väldigt fint skildrad. Arto försöker göra rätt, han vill väl, men det blir ändå jättejättefel. Ju längre historien går, ju mörkare blir det, och jag sitter bara och väntar på en katastrof.
 
Det är en stark och äkta berättelse. Rå. Det känns på riktigt, och det känns i hela kroppen. Det finns inget överflödigt i texten, ingen utfyllnad, inga onödiga ord. Här finns exempelvis inga talstreck eller citattecken för att markera dialog, allt är rakt på och nära.
 
Lite död runt ögonen är känslostark läsning som kryper in under skinnet, slår knut i magen, värmer hjärtat och lämnar dig lite våt runt ögonen. Jag kommer att bära Arto och Bodil med mig länge, länge.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 263
Utgivningsår: 2020
 
Finns på Bokus och Adlibris.