Dör för dig – Ann Edliden

Tess Dunckel har kämpat hårt för att bli Sveriges största influencer. Om man med kämpat hårt menar växt upp på Östermalm med kända kulturföräldrar. Hon har bloggat sedan hon var 16, driver sminkmärket Belle Face och är redo för nästa naturliga steg i livet: att bli folkkär.

Vilma har framför allt kämpat för att inte bli som sin mamma. Hon har sagt upp sig från städjobbet och lämnat Göteborg för att flytta ihop med sin tonårscrush “Next Big Thing”-Niklas, som tagit henne med storm.

Snart stormar också Tess in i Vilmas liv och anlitar henne som assistent och ny BFF. I arbetsuppgifterna ingår glamorösa fester, att spökskriva blogginlägg i Tess namn och att använda tveksamma metoder för att beräkna antalet följare.

Kommentar:
Dör för dig är SAMTIDEN med stora bokstäver. Det är både fnissigt och roligt, och skarpt och vasst, men sådär så skrattet fastnar i halsen och övergår till en tragisk klump. Det är hög igenkänning på hela influencerkulturen där vi får ta del av allt från ständiga uppdateringar, jakten på perfekt content och friserade besökssiffror, till den obligatoriska minihunden och det obligatoriska egna sminkmärket,

Men allt är inte glowströssel. Här finns också ett mörker bakom den glammiga ytan. Vänskapen mellan Tess och Vilma är visst inte så stark och självklar som Vilma tror. Vilmas förhållande med Niklas är kanske inte heller på topp. Och så händer det saker på franska rivieran.

Dör för dig är underhållande läsning, men jag hade gärna sett att det hände lite mer som skruvade upp stämningen. Det blir lite tomgång under mittenpartiet – även om det elakt fnissigt och kul hela vägen.

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 372
Utgivningsår: 2022