Sanningsbärarna – Jenny Küttim

»Jag har alltid, så länge jag kan minnas, velat dö för att sedan återuppstå i paradiset. Som ett vittne var detta en helt naturlig längtan. Meningen med livet i denna onda värld var att se livet som en parentes. Inget var på riktigt.«

Efter att som tonåring ha lämnat Jehovas vittnen gör Jenny Küttim karriär som grävande journalist, men lovar att aldrig granska den sekt hon vuxit upp i. Löftet är enkelt att hålla, tills en dag när en låda med brev dimper ner på hallmattan. Breven tvingar Jenny att börja gå bakåt, och låta sin egen historia krocka mot den rörelse som fortfarande skriver sina egna sanningar för att kontrollera sina följare.

Kommentar:
Jag blir helt galen när jag läser Sanningsbärarna. Galen! Det finns så mycket att bli galen över här: Att människor kan bli så hjärntvättade. Att sekter kan få statsbidrag. (Ja att religiösa samfund överhuvudtaget ska sponsras av staten är ju löjligt.) Att en pappa kan misshandla och sexuellt utnyttja sina barn, bli dömd, men få återvända hem till familjen. Att vuxna inte ser eller väljer att blunda när barn far illa. Att föräldrar väljer sin gud framför sina barn.

Jenny Küttim berättar om sin uppväxt i Jehovas vittnen, hur hon indoktrinerades och växte upp i en sluten miljö där hon också utsattes för sexuella övergrepp av sin pappa. Som tonåring lämnar hon sekten, blir grävande journalist, men Jehovas vittnen har hon lovat sig själv att aldrig granska. Men en dag får hon en låda skickad till sig som innehåller hundratals brev och dokument som avslöjar en hel del om de strukturer, den styrning, och det parallella rättssamhälle som Jehovas vittnen lever under. Innehållet i lådan leder till att Jenny konfronterar både sin egen bakgrund och hela sekten Jehovas vittnen.

Förutom att jag blir väldigt arg, och galen, när jag läser Sanningsbärarna så blir jag också glad för att Jenny Küttim vågar berätta sin historia. Jag hoppas att boken kan ge stöd till andra som befinner sig i liknande situationer, att fler öppnar ögonen, börjar ifrågasätta, och slutligen drar ner brallorna på alla ”äldstebröder” och hela den styrande kretsen. För gott.

Fakta:
Förlag: Mondial förlag
Utgivningsår: 2022