Drömmar till salu – Ada Wester

Vad gör man om man ärver ett hus i en sörmländsk byhåla? Renoverar och säljer med vinst, förstås.
Så tänker Anni när hon ärver sin farmor Esters gamla hus i Stjärnhov. Om hon tillbringar sommaren med att måla och fixa, så kan hon sälja och äntligen köpa en lägenhet i stan.

Huset är dessutom fullt av fina femtiotalsmöbler och bygden full av loppisar, så Anni startar Instagramkontot Drömmar till salu, där hon säljer retromöbler och visar upp sitt underbara liv på landet. Men är det så underbart? Snarare ganska ensamt. Tills Love dyker upp.

Sextiofem år tidigare flyttar Ester till samma hus, sjutton år gammal och gravid. Vad hände egentligen efter uppväxten på gården och lärarinnestudierna i Stockholm? Vem är far till barnet, och varför vägrar Ester att yppa det för en endaste själ?

Kommentar:
Drömmar till salu är en sommardoftande feelgoodroman som väcker längtan efter lantliv och loppisar. Det handlar om Anni som ärver sin farmor Esters gamla hus i sörmländska Stjärnhov. Anni planerar att tillbringa sommaren med att renovera huset, för att sedan sälja det och kunna köpa en lägenhet i stan. Hon startar också instagramkontot ”Drömmar till salu” där hon säljer gamla saker från huset och nya loppisfynd. Och ju längre sommaren går, desto mindre säker blir hon på att det är livet i stan som är det rätta.

Parallellt med Annis historia får vi följa Ester under 40- och 50-tal, när hon utbildar sig till lärarinna, blir gravid, och flyttar in i huset. Anni lär känna både sig själv, och sin farmor, den här sommaren. Och inte minst så hittar hon hem.

Drömmar till salu är varm och välskriven. Jag tycker lika mycket om att följa Anni i nutid och Ester i dåtid, ofta brukar det vara en tidslinje som intresserar mer, men här slukar jag i mig båda. Jag skulle gärna återvända till Stjärnhov och fortsätta följa Annis vidare äventyr.

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 290
Utgivningsår: 2022