Parmiddagen – Martin Österdahl

Det vansinnigt förälskade tonårsparet Ebba och Marlon vill introducera sina föräldrar för varandra genom en parmiddag på självaste nyårsafton. Men den pirriga förväntan får ett tvärt slut när alla väl samlats under samma tak. De vuxna paren har ett gemensamt förflutet och kvällen genomsyras av en outhärdligt tryckande stämning. Vad har egentligen utspelats mellan dem i deras tidigare liv? Och hur kommer det sig att middagen slutar med ond bråd död?

Kommentar:
Nyårsmiddagen slutar i katastrof. Det får läsaren veta redan i inledningen när poliser anländer till villan i Nacka och hittar två döda människor i en pool. Vad är det som har hänt? Och varför?

Parmiddagen är ett klaustrofobiskt kammarspel med en tät spänning och osympatiska karaktärer. Parmiddagar i sig kan vara lite risky business. Vi har nog alla varit med om någon middag där någon blivit för full, någon har sagt något olämpligt, eller någon fasad mer eller mindre krackelerat. Men den här parmiddagen är något utöver det vanliga, det spårar verkligen ur.

Jag gillar karaktärerna – som alla är otrevligt osympatiska och passar perfekt in i den miljö de lever i. De är också opålitliga berättare, man vet inte riktigt var man har dem.

Det är spännande och snabbläst, det går inte att lägga boken ifrån sig. Man anar efter ett tag åt vilket håll historien kommer att svänga, men man har ingen aning om exakt hur det kommer att sluta. Det är underhållande hela vägen till slutet.

Jag tycker dock att det blir lite för mycket extra allt, det tappar i trovärdighet, och lite återhållsamhet hade inte skadat. Men det är en klart godkänd relationsthriller och jag läser gärna mer av Martin Österdahl.

Fakta:
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 301
Utgivningsår: 2022