När vargarna kom – Charlotte McConaghy

Inti Flynn reser till Skottland med sin tvillingsyster Aggie och ett team av biologer för att försöka återinföra vargar i de avlägsna högländerna. Hennes förhoppning är att inte bara rädda det döende landskapet utan också Aggie, som lider svårt efter den fruktansvärda incident som drev systrarna att lämna sitt hem i Alaska.

När försöket med vargarna visar sig lyckat kan Inti äntligen slappna av. Men det dröjer inte länge förrän allting vänds upp och ner. En av lokalborna hittas död och Inti vet att alla kommer att skylla på vargarna. Själv vägrar hon tro att vargarna ligger bakom attacken och för att skydda dem tar hon ett oövertänkt beslut. Men om det inte var vargarna som dödade mannen, vem var det då?

Kommentar:
I den här historien får vi möta Inti som tillsammans med sin tvillingsyster och ett forskarteam åker till Skottland för att återinföra vargar i landskapet. Hon möter förstås stor kritik från bönder och lokalbefolkning med vargskräck, som eskalerar när en man försvinner.

Jag tycker om miljöbeskrivningarna och beskrivningen av vargflocken, men jag har svårt för Inti som karaktär. Hon lider av spegelberöringssynestesi, det vill säga hon känner känslor som andra känner. Det här är lite ojämnt beskrivet genom boken – ibland verkar det nästan döda henne och ibland händer ingenting. Nåväl, det kanske är så det fungerar, men det känns mest bara konstigt och jag sitter och stör mig på det boken igenom. Jag tycker också att hela historien spårar ur mot slutet, och jag önskar att Charlotte McConaghy kunnat hålla igen tyglarna en del.

McConaghy gjorde ett stort intryck på mig med Den sista migrationen, en melankolisk och kärleksfull klimatdystopi som berörde mig. Jag tycker också om När vargarna kom, men den når inte alls samma nivå. Förutom vad gäller omslaget som även denna gång är fantastiskt.

Fakta:
Originaltitel: Once There Were Wolves
Antal sidor: 362
Utgivningsår: 2021