4 minuter och 8 sekunder: miraklet i Gottröra – Cecilia von Hofsten & Karin Gustavsson

27/12 1991 faller Dana Viking från himlen med 129 passagerare och besättning ombord. Planet går i tre delar, barn och vuxna tar sig ut ur planet, blodiga eller blåslagna. Men alla lever. Haveriet har senare kommit att beskrivas som ”Miraklet i Gottröra”.

Men vad var det som hände egentligen? Cecilia och Karin berättar, tillsammans med många andra som befann sig ombord när planet störtade, om upplevelsen. Men de delar även med sig av fortsättningen: Hur går man vidare från en olycka som förändrade allt? 

Kommentar:
Det här är Cecilias och Karins berättelser om flygkraschen i Gottröra, och hur olyckan påverkat deras liv. Jag tycker alltid det är svårt att recensera den här typen av berättelser där vanliga människor delar med sig av livsavgörande händelser. Jag vill inte kasta någon skugga över det som personerna har varit med om, men som bok betraktat hade jag önskat mig mer.

Jag har aldrig läst en bok om Gottröra-haveriet, och jag undrar varför det inte finns någon? Eller, det kanske finns men i såfall har den gått mig förbi. Gottröra är en sådan unik och dramatisk händelse – som inte heller verkar ha hanterats särskilt bra av SAS. Här finns mycket att berätta om, och många vittnesmål att lyfta. Jag skulle gärna läsa en sådan bok, med ett grundligt researcharbete och röster från piloter och besättning, flygbolag och ledning, passagerare, anhöriga, och så vidare. Men det är som sagt en helt annan berättelse.

Det här är Cecilias och Karins personliga berättelser, Större delen av boken fokuserar på deras privatliv, livet efter olyckan och hur den påverkar dem många år efteråt. Och jag tycker det blir lite väl tunt.

Jag tycker verkligen det är en intressant bok, och helt klart är den värd att läsas! Men jag tycker också att en bra historia tyvärr har slarvats bort. Språkligt finns det brister, och de insprängda vittnesmålen från några passagerare hamnar lite fel. Boken hade tjänat på att ha en journalist eller författare som medförfattare, eller en skicklig redaktör som med varm och stark hand kunnat styra och stryka.

Fakta:
Förlag: Idus förlag
Antal sidor: 179
Utgivningsår: 2022