Allt för dig – Josefin Schygge

Malin bor på vackra Visingsö med sin man och sina två söner. Hon driver en populär blogg där hon visar upp sitt perfekta liv – för perfekt tycker en del. När Elma som lever med skyddad identitet behöver en tillfällig bostad får hon bo i Malins gårdshus. Men Elmas närvaro får Malin att känna obehag, den utsatta kvinnan påminner henne om de fasor hon själv upplevt i det förflutna. Dessutom börjar mystiska saker hända runt Malin och hennes familj – det är som om någon iakttar henne. Inbillar hon sig, eller har mannen som en gång hotade att förstöra hennes liv, mannen hon har flytt ifrån, kommit tillbaka?

Kommentar:
Allt för dig är en obehaglig spänningsroman om mäns våld mot kvinnor. Vi får följa Malin, som på ytan har det perfekta livet, men bär på tunga erfarenheter. Vi får också lära känna Fatima som lever med skyddad identitet av rädsla för sitt och barnens liv. Så småningom flätas Malin och Fatimas liv samman.

Det är jobbig läsning, och det känns väldigt äkta. Den som varit med om liknande situationer kommer att känna igen sig, och den som lyckligtvis inte varit det får leva sig in i manipulationen, kontrollen och den utsatthet och ensamhet som följer av att leva med en våldsam man.

Men även om jag fylls med obehag under läsningen, så fylls jag lika mycket av reslängtan. Jag har aldrig varit på Visingsö, hela den delen av Sverige mellan Vättern och Vänern är som ett svart obekant hål för mig. Visingsö står definitivt högt upp på listan nu!

Ett plus också för porträttet av Malins man Joen, en trygg och bra man, och en positiv motvikt till de andra män som figurerar i den här historien.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2022