Med bergens andetag – Therese Widenfjord

Den New York-baserade fotografen Nick Turner återvänder till sin barndoms fattiga bergstrakter i Appalacherna när hans far blir sjuk. Det är hans sista chans att försonas med sitt förflutna. Men Nicks svek visar sig inte vara glömda. För hur mycket kan en familj egentligen förlåta?

I samma trakt finns även Ellie, en äldre kvinna som förlorat sitt hem och måste kämpa för att överleva. När Nicks och Ellies vägar korsas, förändras deras liv för alltid.

Kommentar:
Med bergens andetag är Therese Widenfjords debutroman, och vilken debut det är! Det här är en mogen och välskriven historia, med en internationell touch.

Jag tycker väldigt mycket om miljöbeskrivningarna, och trots att jag aldrig satt min fot kring Appalacherna eller knappt ens kan peka ut Kentucky på en karta, så känns det som att jag faktiskt är där och ser det Nick och Ellie ser. Allt känns väldigt äkta. Jag tycker också om Nick och Ellie som är fint porträtterade. Trots Ellies situation, hon har någon form av intellektuell funktionsnedsättning, så framstår hon som en äkta och trovärdig karaktär. Och inte minst kompetent. Allra mest tycker jag dock om den hjärteknipande relationen mellan Ellie och Dora. Åh!

Det ligger också en smutsig och rå känsla som omsluter allt det finstämda och ömsinta i språket, det krockar så fint och blir till magi mellan boksidorna. Snyggt och känslostarkt!

Fakta:
Förlag: Romanus & Selling
Antal sidor: 428
Utgivningsår: 2024