Dödens vik – Kate Rhodes

Efter många år som polis i London har en särskild händelse kommit Ben Kitto in på skinnet. Han vill helst säga upp sig, men chefen beordrar honom att ta en tre månader lång semester. Tillsammans med sin hund Shadow beger han sig till Bryher, en del av ögruppen Scilly Islands, utanför Cornwalls dramatiska kust. Ben växte upp här, och känner de flesta i befolkningen.

Men snart hittas sextonåriga Laura Trescothick död på stranden i Hell Bay, samtidigt som en storm lamslår ön. Och i och med att inga färjor närmat sig ön på flera dagar, förstår Ben att mördaren fortfarande befinner sig i närheten.

Kommentar:
Dödens vik är första delen i en serie med utredaren Ben Kitto i huvudrollen. Jag får ganska mycket vibbar av Ann Cleeves Shetlandsserie – både vad gäller de karga miljöerna, men även den kärve Ben och hans kärleksintresse den svala Nina för tankarna till Jimmy Perez och Fran.

Det här är en ganska långsam historia, med en spänning och en mordgåta som sakta puttrar på. Här finns många karaktärer och också många misstänkta. Miljöerna är vindpinade, och den isolerade ön skapar goda förutsättningar för att bygga stämning.

Men jag vet inte. Egentligen tror jag det här är en ganska bra brittisk deckare – det är nog mest jag som inte haft läsflyt, somnat för ofta, och hakat upp mig på detaljer. Men det är så mycket som tar sån tid. Nog för att jag gillar trötta poliser, men det här var alldeles för trött polisarbete. Och det här med hunden som alltid springer med – eller stannar hemma – alltid där, alltid viktig att nämna, men ändå helt oviktig. Jag gillar inte Bens sätt att hantera hunden, och därmed gillar jag inte riktigt honom heller.

Sen gillar jag inte heller dialogerna, och om det är en översättningsgrej eller om de var dåliga redan från början vet jag inte. Men jag har till exempel aldrig mött en människa som i verkliga livet använder sig av uttrycket ”inte sant?” i en fråga, det gör man dock här.

Men med det sagt så finns det ändå något som tilltalar mig här, och jag kommer att ge serien en chans till.

Fakta:
Originaltitel: Hell Bay
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 393
Utgivningsår: 2023