Sandslott – Niklas Turner Olovzon

Gemenskapen i Tassby, Dalarna ligger i spillror efter dramatiska händelser något år tidigare, och byns matriark Liss-Kulla gräver efter sanningen om en försvunnen thailändsk bärplockare.

Samtidigt på svenskön Koh Lanta i Thailand firar en överklassfamilj påsk i paradiset när deras tonårsson försvinner en ovädersnatt. Modern Sophie söker honom alltmer desperat över stränder och genom djungel men möter mystiskt motstånd från omgivningen. Har korruptionen på ön något att göra med det som döljer sig i de mörka dalaskogarna hemma i Sverige?

Kommentar:
Sandslott är uppföljaren till den fantastiska Isberg, som hyllats av både läsare och kritiker, och även utsågs till Årets deckardebut på Crimetime förra året. Det är både läskigt och lustfyllt att läsa en uppföljare till en bok man tyckte mycket om, kommer förväntningarna att infrias?

Den här gången rör sig handlingen mellan Tassby i Dalarna och Koh Lanta i Thailand, på ytan två vitt skilda platser men med fler beröringspunkter än man först anar. Liksom i förra delen är Liss-Kulla och Elin två av de bärande berättarna, men här får de sällskap av Sophie som hade en mer perifer roll i Isberg.

Den försvunne bärplockaren fortsätter gäcka Liss-Kulla, som blir mer och mer besatt av att finna ut vad som hänt honom. Ju närmare hon kommer sanningen, desto farligare blir det. Farligt blir det också för Elin, som tillsammans med sonen nu flyttat till Tassby. De försöker passa in och komma sig tillrätta, men blir meddragna i Liss-Kullas efterforskningar. Farliga saker händer också i Koh Lanta, där Sophies son försvinner. Alla tror att han har drunknat, men Sophie vägrar tro på det och letar desperat efter honom.

Jag tycker om hur de olika huvudspåren samspelar. Ibland löper de parallellt och jag känner mig helt säker på vart de bär och hur de kommer att mötas mot slutet, men så plötsligt viker ena spåret av åt ett helt annat håll än jag förväntade mig, och det andra spåret likaså fast tvärtom, och så sitter jag och försöker koppla om och ihop allting på nytt i mitt huvud. Men det är bara att åka med och så småningom inse att slutdestinationen inte är vad jag trodde, men att jag istället hamnat på ett mycket bättre ställe.

Det är en skickligt uppbyggd historia, som känns noggrann och genomtänkt. Här finns en skarp blick för detaljer som gör att jag direkt känner igen mig i människor och platser, och i hur personer agerar. Det är riktigt snyggt!

Jag förstår varför serien har samlingsnamnet Doldasviten, för här finns så mycket som döljer sig och sipprar fram i små fragment här och där. Hemligheter grävs fram, både bildligt och bokstavligt, det är mycket som gömmer sig under ytan. Vi serveras också små ledtrådar till vad som är på gång framöver, eller vad som kan vara på gång kanske jag ska säga. Jag har lärt mig att inget riktigt är som man tror..

Sandslott är stabil spänning och ett riktigt snyggt hantverk! Ser fram emot att läsa nästa del!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgivningsår: 2024