I befintligt skick – Karin Wallén

När Elsa förlorar både jobbet och sin andrahandslägenhet i Stockholm åker hon till familjens gamla stuga i Jämtland. Här ska hon röja upp och få ordning, inte bara bland skräpet på vinden, utan även på sina egna känslor för en man som aldrig riktigt kan bestämma sig. Bland vindsfynden hittar hon en berättelse från 1978, då en hård storm tog åtta liv på fjället, och det visar sig att olyckan påverkat även Elsas egen familj.

Kommentar:
I befintligt skick är inte en julroman, men en vinterroman. Det är gnistrande kallt och snörikt, skidturer under stjärnklar natthimmel, och sprakande brasor att värma sig vid. Men det är inte bara brasorna som skänker värme, det gör även själva historien. Det här är så bra!

När Elsa förlorar både jobb och bostad åker hon till familjens gamla stuga, för att göra den redo till försäljning. Hon behöver också reda upp i sitt eget liv och få ordning på sina känslor. Parallellt berättas en handling från sent 70-tal som knyter an till ett par gamla dagböcker Elsa hittar på vinden, men också till Elsas egen familj. I bakgrunden finns Anaris-olyckan, Sveriges värsta fjällolycka i modern tid och en historia som fängslat mig sedan första gången jag hörde talas om den. Jag skulle gärna läsa en hel roman med den i fokus, men det blir en helt annan typ av berättelse. Här anar vi den mer än upplever den.

De här parallellhandlingarna är för övrigt mycket snyggt skrivna, med växlingar i språk, tempo och form så att de får sina egna röster.

Jag tycker också om de äkta människorna och de äkta karaktärerna. Kanske mest av allt gillar jag väninnan Vicky som är en sansad och trygg punkt för Elsa, Hon säger det Elsa behöver höra, stöttar hennes beslut, och hjälper henne att se klart. En fin vän, en sådan vän som alla behöver.

I befintligt skick är varm och välskriven, och en riktigt fin roman att inleda vintermånaderna med. Läs också Karin Walléns förra roman Flera sidor av oss, som även den är fin vinterläsning.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 366
Utgivningsår: 2021