Julhälsningar från den isländska lilla byn – Jo Thomas

För tjugofem år sedan var framtiden ett oskrivet, hoppfullt blad för Freya och hennes tre bästa vänner. De hade drömmar, planer och framförallt oceaner av tid. Verkligheten blev dock en annan. Nu har det blivit dags att resa till Island för att hedra vännen som de har förlorat, och om möjligt uppfylla hennes önskan om att få uppleva norrskenet i juletid.

Vännerna har dock inte räknat med att bli insnöade på grund av en lavin och därmed isolerade i en avlägsen by mitt under bistraste vintertid. Som tur är kommer lokalbon Pétur till undsättning och visar dem hur det lilla samhället överlever den kalla och mörka isländska vintern. Men kommer norrskenet att visa sig så att de kan hedra sin saknade väns önskan? Och kan det äntligen vara dags för Freyas egna drömmar att slå in denna magiska jul?

Kommentar:
Keeping a Christmas Promise har på svenska fått den bedårande titeln Julhälsningar från den isländska lilla byn. Så klart att man var tvungen att slänga in ett ”lilla” och varför inte ta med både ”julhälsningar” och ”byn” så att målgruppen med säkerhet ska förstå! Äh jag raljerar och jag fattar att förlaget vill paketera ihop alla Jo Thomas böcker under ett ”hälsningar från”-paraply, men det är ändå så tröttsamt med alla ”lilla” som måste petas in överallt i feelgoodvärlden.

Att läsa Jo Thomas är precis som att läsa en turistbroschyr i romanform, hon går verkligen all in med alla detaljer, miljöer, mat och kulturella inslag. Här får vi gejsrar, heta bad, fermenterad haj, späckhuggare, islandshästar, alver och så vidare och så vidare. Hon håller verkligen inte tillbaka utan precis allt isländskt man kan tänka sig kläms in i den här berättelsen.

Blir det för mycket av det goda? Nej då, jag gillar att hon öser på. Jag blir bara mer sugen på att åka till Island. Jo Thomas har förmågan att väcka reslust med sina böcker.

Fakta:
Originaltitel: Keeping a christmas promise
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 354
Utgivningsår: 2023