Fräls oss ifrån ondo – Johannes Selåker

En tonårsflicka sänder sitt eget självmord på Instagram. Vem är hon och vad har lett henne fram till denna punkt? Samtidigt som filmen sprids över nätet skakas trakten runt Umeå av ett antal mystiska sabotage som den sparkade kvällstidningsjournalisten Selma Halilovic bevakar på frilansbasis. När Selma får se självmordsfilmen gör hon en fasansfull upptäckt. Finns det en koppling mellan dåden och den flicka som försvunnit från en sekt i Vindeln några veckor tidigare? Parallellt med att Selma brottas med demoner från sitt eget förflutna kommer hon allt närmare den punkt där trådarna tycks löpa samman: den mystiska sekten och en man besatt av hämnd.

Kommentar:
Fräls oss ifrån ondo är första delen i serien Blodslinjen med journalisten Selma Halilović i huvudrollen. Hon har bränt några broar på Expressen, och har börjat studera psykologi i Umeå samtidigt som hon gräver i sitt förflutna. Men när en tonårsflicka försvinner och ett antal mystiska sabotage sker runt om i trakten får Selma rycka in och rapportera för Expressens räkning.

Jag gillar Selma som karaktär – hon är både spännande att följa samtidigt som jag stör ihjäl på mig henne. Det bådar gott för framtiden.

Jag är också förtjust i sekttemat, och det blir lite Knutby-känsla över Guds Ljus i Vindeln. Jag gillar också att handlingen utspelar sig i Umeå och Vindeln, det blir trovärdigt med Umeås tradition av aktivism, och att Vindeln (om än inte i särskilt smickrande ljus) får ta plats i spänningslitteraturen är trevligt!

Det här är spännande läsning, med högt tempo och ett driv som gör att jag plöjer mig igenom sidorna, hela vägen till den rafflande, filmiskt dramatiska finalen. Ser fram emot att läsa kommande delar i serien!

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 450
Utgivningsår: 2023