Julakuten för ensamma hjärtan – Callum Bloodworth

Elsa och Sophia har fått den galna och härliga idén att skapa ett julfirande på hjul. Ett julfirande för alla som är ensamma eller ledsna. Men Sophia måste plötsligt åka och ta hand om sin mamma, och Elsa står ensam precis när projektet ska dra igång. Hon som inte riktigt känner sig som eldsjälen i detta. Kommer hennes besök att bli uppskattade eller kommer alla bara att tycka att hon är en galning med skåpbil som tränger sig på när de är som mest sårbara?

Som om inte det vore nog måste hon dessutom jonglera en surmulen tonåring, en översocial granndam och en misstänksam äldre herre som verkar arg på precis allt och alla. Och en tomte som skulle kunna ha dejtingpotential men som hon faktiskt inte vet hur han ser ut under masken.

Kommentar:
Julakuten för ensamma hjärtan är en mysig och varm julfeelgood, som fokuserar på värme, gemenskap och allt det fina med julen. Det handlar om Elsa, som tillsammans med sin kompis Sophia skapat ett julfirande på hjul för de som är ensamma. Eller egentligen är det mest Sophia, och Elsa har hakat på. Men när Sophia plötsligt behöver åka och ta hand om sin mamma får Elsa hela den julpyntade skåpbilen och en lista med adresser i knät. Ensamma människors jul vilar nu i Elsas händer.

Och det är inte alldeles lätt det där, att dyka upp hemma hos okända människor och förvänta sig att de ska bli glada. Vissa tycker det är jobbigt. Vissa blir överlyckliga och tårkalaset är i full gång. (Personligen förstår jag dock inte varför folk anlitat julfirarna istället för att själva bara ringa upp sin släkting, jag får eksem bara av tanken, och min obekvämhetstermometer skulle slå i höjden om jag blev utsatt för nåt sånt här.)

Här finns gott om julmys, saffransbullar, tindrande ögon och till och med en hunkig tomte. Men här finns också en hel del svärta. Elsa, liksom de övriga personerna vi möter, har jobbiga och tunga erfarenheter i bagaget. Alla har vi ju något vi bär med oss, och allt går inte att laga. Men något som går att fixa är ensamheten, och det kan vi alla hjälpa till att göra. Året om.

Fakta:
Förlag: Bazar förlag
Antal sidor: 3oo
Utgivningsår: 2022