Göteborg 65-07-29 – Lars-Olof Lampers

Den 29 juli 1965 kan vara den märkligaste dagen i Sveriges och Göteborgs kriminalhistoria. Klockan 14.10 rånas en bank på Gamlestadsvägen. De två rånarna har grodmansdräkter under sina förklädnader och flyr genom att kasta sig i närbelägna Säveån.

Vid 15-tiden kliver tre unga män ut från Café Mården i arbetarstadsdelen Haga, sätter sig i en midnattsblå PV och kör i väg. De säger att de ska åka till Åsa badstrand. Det är det sista man någonsin ser av dem eller bilen.

Klockan 20.00 sitter en student i Trädgårdsföreningen och skriver till sina föräldrar i Båstad. Tågresan gick bra, nu tänker han lifta sista biten till en målarskola. Vykortet postas på centralstationen. Därefter finns inga spår efter honom. 

Hur gick det sedan? Och hänger händelserna ihop?

Kommentar:
Jag är en riktig true-crime nörd. Det finns vissa fall som jag blir helt insnöad på och slukar allt jag kan komma över. Ett sådant är just Dahlsjöfallet, där tre unga män i en bil försvinner utan ett spår. Det har fascinerat mig sedan den första gången jag hörde talas om det, och det är ett av fallen som Lars-Olof Lampers berättar om i den här boken.

De tre männens försvinnande har eventuellt ett samband med den ensamma man som försvinner samma dag, men ingen vet säkert. Det rån som utfördes i bästa Jönssonligan-stil har förmodligen inget alls med något av försvinnandena att göra.

För den som inte alls känner till de händelser som inträffade den 29 juli 1965 i Göteborg så är Göteborg 65-07-29 en utmärkt inkörsport. Lampers redogör grundligt för de tre händelserna, där grodmansrånet är det enda som blivit uppklarat.

Personligen hade jag dock önskat något mer, något nytt. I och med att Lars-Olof Lampers är kriminaljournalist och researcher hade jag stora förhoppningar på att han skulle ha kunnat gräva sig ner djupare, intervjua anhöriga, följa upp de olika teorier som finns och kanske kanske kunnat knäcka gåtan. Innan det är för sent och de som eventuellt har något att berätta inte längre är i livet.

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 261
Utgivningsår: 2022