Höken sjunger om död – Johan Tralau

En vårnatt hittas en ung doktorand död i en fontän i Uppsala. Först misstänker man att det är en olyckshändelse, men kriminalinspektör Erika Lönnroth är tveksam.
 
Sebastian Grimner, nybliven änkling och ensamstående pappa, är den som hittar offret. Han känner väl igen doktoranden Kim eftersom han är forskare på samma litteraturvetenskapliga institution. Det visar sig snart att offrets avhandling om 1600-talsförfattaren och vetenskapsmannen Olof Rudbeck har betydelse för fallet.

När ytterligare en person på institutionen hittas död står det klart att en mördare går lös. I jakten på den skyldige kämpar Erika och Sebastian mot tiden och mot rykten som börjar spridas om rituella människooffer. Kan det ligga något i Kims paranoida fantasier om ett uråldrigt sällskap som i det fördolda styr på universitetet?

Kommentar:
Höken sjunger om död är en deckare i akademisk miljö och första delen i en serie. Handlingen utspelar sig runt Uppsala universitet, och om man är hemma i de miljöerna och i forskarvärlden tycker man kanske det är spännande läsning. Själv tycker jag det är en ganska ointressant och torr miljö, men uppskattar ändå att få en glimt bakom kulisserna.

När det gäller deckarintrigen så lämnar den en del övrigt att önska, men man får försöka njuta av äventyret istället för att haka upp sig på det märkliga polisarbetet. Intrigen kittlar med hemliga sällskap och rituella människooffer, men det blir lite väl rörigt och svårt att förstå varför allt som händer händer. Det doftar av Dan Brown, men når inte riktigt ända fram.

Huvudpersonerna Sebastian och Erika når inte heller ända fram hos mig, men jag blir smått nyfiken på att lära känna dem närmare. Det finns dock en person jag fastnar för – utan att vilja bli bättre bekant med – och det är förskolläraren Ritva. Det finns en sån på varje förskola.

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2023