En sista utväg – Julie Clark

Claire Cook har ett perfekt liv. Hon har gift in sig i en politisk dynasti och bor i ett hus på Manhattan med tio anställda. Men bakom stängda dörrar är ingenting riktigt som det verkar. Den perfekta maken har ett eldigt temperament och han använder sin personal för att spåra varje steg Claire tar.

Vad han inte vet är att Claire i flera månader har planerat sitt eget försvinnande. Hon tar sig till flygplatsen, redo att fly från allt. Men av en tillfällighet träffar hon en kvinna i flygplatsbaren vars omständigheter verkar lika svåra. Tillsammans fattar de ett beslut i sista minuten.

De två kvinnorna byter biljetter, Claire tar Evas flyg till Oakland och Eva reser till Puerto Rico som Claire. De tror att bytet kommer att ge dem båda det försprång de behöver för att börja om någonstans långt borta. Men när flyget till Puerto Rico kraschar inser Claire att det inte längre handlar om ett försprång utan ett helt nytt liv. Avskuren, utan alternativ, med nyheten om hennes död på väg att explodera i media, antar Claire Evas identitet, och tillsammans med den kommer hemligheterna som Eva kämpade så hårt för att hålla gömda.

Kommentar:
En sista utväg är en psykologisk thriller med en kittlande inledning och ett starkt upplägg. Det handlar om Claire, som lever ett på ytan perfekt liv med sin rike, perfekte make. Men bakom fasaden döljer sig en kontrollerande man med hett temperament som misshandlar och övervakar Claires varje steg.

Nu har hon bestämt sig för att lämna honom. På flygplatsen möter hon Eva, en kvinna som också är på flykt. Så de bestämmer sig för att byta biljetter – Claire tar Evas flyg till Oakland, och Eva tar Claires biljett till Puerto Rico. Men så kraschar planet till Puerto Rico. Claire befinner sig i en situation där alla tror att hon är död, och i händerna har hon Evas identitet. Kan hon starta ett nytt liv och ta över rollen som Eva? Och vilka hemligheter är det Eva flytt ifrån?

Det är som sagt ett spännande upplägg på den här historien. Men jag är inte helt förtjust i själva utförandet. Vi får följa berättelsen i två spår, Evas i dåtid och Claires i nutid. Jag tycker dock att det är ganska händelselöst och passivt i båda berättelserna, det fanns möjligheter att gasa på lite mer tycker jag. Och så är det väldigt många sammanträffanden som jag kanske inte köper helt.

Men som en underhållande b-thriller fyller den gott sitt syfte, och som film skulle den nog passa ännu bättre.

Fakta:
Originaltitel: The Last Flight
Förlag: Bokförlaget NoNa
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 368