Djävulen och det mörka vattnet – Stuart Turton

Året är 1634 och Samuel Pipps, världens främste detektiv, forslas ombord på ostindiefararen Saardam. Fartyget ska föra honom till Amsterdam där han ska avrättas för ett brott han kanske – eller kanske inte – begått. I sällskap har han sin lojala livvakt, Arent Hayes, som är fast besluten att bevisa sin väns oskuld. Bland de andra passagerarna finns Sara Wessel, en adelskvinna med en hemlighet.

Men fartyget har knappt hunnit komma ut på öppet hav förrän resan börjar förgiftas av djävulskap. En märklig symbol dyker upp på seglet. En död spetälsk tycks röra sig över däcken. Boskap dör i natten. Och dessutom hör passagerarna en fasansfull röst viska till dem i mörkret. En röst som utlovar tre oheliga mirakel, följda av en massaker. Onda krafter rör sig över fartygets däck och sakta men säkert får de resenärerna att vända sig mot varandra.

Med Pipps fängslad är det bara Arent och Sara som kan lösa mysteriet. En gåta som är kopplad till mörka hemligheter i passagerarnas förflutna – och som nu hotar att sänka fartyget och döda alla ombord.

Kommentar:
Djävulen och det mörka vattnet är ett rejält läsäventyr som inte liknar något annat. Det är en blandning av pusseldeckare, övernaturligheter, äventyr och historisk roman.

Det känns som att man kommer mitt in i en bokserie, fastän det inte är det. Det är ett myller av karaktärer, och jag hade svårt att hålla isär dem till en början. Detektiven Samuel Pipps och livvakten Arent Hayes, som kallas för Sparven och Björnen på grund av deras olika fysik, är en spännande duo med doft av Sherlock Holmes och Watson.

Berättelsen utspelar sig enbart på ostindiefararen Saardam, vilket gör miljön instängd och sluten. Man vet att det är en mördare – eller flera – lös på båten. Är det något demoniskt eller finns det en naturlig förklaring? Man vet inte riktigt vad man ska tro under historiens gång. Jag gillar de övernaturliga inslagen som lägger ett extra lager till den komplexa berättelsen.

Det hela är välskrivet, språket flyter och det är ett rafflande tempo. Det gäller att vara koncentrerad
för att inte missa några detaljer. Det känns både tidstroget 1600-tal, samtidigt som det känns modernt, och det blir en mycket lyckad mix.

Djävulen och det mörka vattnet är en bok som man inte vill lägga ifrån sig utan bara fortsätta läsa ett kapitel till. Det är också ett riktigt klurigt mysterium och ett spännande läsäventyr!

Jag har läst boken på engelska: The Devil and the Dark Water

Fakta:
Originaltitel: The Devil and the Dark Water
Förlag: Modernista
Antal sidor: 42
Utgivningsår: 2022