Flod av döda själar – Liz Moore

I ett område i Philadelphia som brottas med utbrett drogmissbruk har två tidigare oskiljbara systrar hamnat på motsatta sidor av samhället. Den ena systern, Kacey, lever på gatan och är fast i sitt drogberoende. Den andra, Mickey rör sig på samma gator men som polis. De har ingen kontakt med varandra, men Mickey oroar sig ständigt över sin syster.

Så försvinner Kacey en dag spårlöst, i samma veva som en rad mord begås i Mickeys distrikt. Mickey blir besatt, farligt besatt, av att hitta förövaren – och sin syster – innan det är för sent.

Kommentar:
Flod av döda själar är en lika delar kriminalroman och familjedrama. Miljöerna är de utsatta och
kriminella delarna av Philadelphia med igenbommade byggnader, mörka gränder, prostitution och droger. Man riktigt känner hur mörkret och smutsen griper tag i en när man läser. Det vilar i stort en hopplöshet över berättelsen, men här finns också glimtar av hopp. Människor som ställer upp för varandra, eller som lyckas vända sina liv.

Mitt i det utsatta området jobbar Mickey som på något sätt bara hamnat i polisyrket. Hon ser sig själv som svag och rädd, men hon är samtidigt hela tiden inställd på att göra det rätta. Som person är hon en fantastisk karaktär, och att vi får följa henne genom uppväxten fram till nutid gör att man precis förstår hur hon är och varför. Hon är sargad av livet, och tuff och skör på samma gång. Tillvaron som ensamförälder är tufft och trovärdigt skildrad, och jag tycker också väldigt mycket om Thomas som spelar en viktig roll i berättelsen.

Själva kriminalgåtan och de mördade kvinnorna är central – men ändå inte. Den ligger i bakgrunden för allt det andra som sker, det är fokus på Mickey och Kacey och syskonrelationen. Trots att livet tar dem på helt skilda vägar så finns ändå samhörigheten och systerskapet dem emellan.

Sen är det också en stark skildring av missbruk och beroende, vad det gör med människor och familjer. Flod av döda själar är melankolisk, på riktigt, och vansinnigt bra.

Fakta:
Originaltitel: Long Bright River
Förlag: Modernista
Antal sidor: 448
Utgivningsår: 2022