De förlorade ordens bok – Pip Williams

Esme växer upp i ordens magiska värld. Moderlös och obotligt nyfiken tillbringar hon sin barndom i Skriptoriet, ett trädgårdsskjul där hennes far och en skara hängivna lexikografer samlar ord till Oxfords allra första ordbok.

Esme får varken synas eller höras och gömmer sig därför under sorteringsbordet. En dag singlar en papperslapp med ordet deja ned. Det är det första av många ord som Esme sparar. De kommande åren fortsätter hon samla på lappar som männen i Skriptoriet slarvar bort, kastar eller glömmer. Dessa ord blir hennes främsta redskap för att förstå sin omvärld.

Med tiden inser Esme att en del uttryck värderas högre än andra – och att ord och betydelser med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises. I hemlighet börjar hon arbetet med att sammanställa en egen ordbok: De förlorade ordens bok.

Kommentar:
Det här är en bok som jag hört mycket gott om, en hyllning till språket och orden, och som utspelar sig i en tid då kvinnorörelserna börjar ta plats. Alla rätt på förhand, men det är någonting som gör att det inte klickar för mig.

Betydelsen av ord i all ära, men orden och språket behöver också få komma till liv, och jag tycker att det saknas här. Jag blir inte berörd, det är mest bara ord, i följd. Och det är inte en dålig roman, det är mest bara att den inte faller mig i smaken och jag hade förväntat mig något utöver det vanliga.

Fakta:
Förlag: Historiska media
Antal sidor: 445
Utgivningsår: 2022