Förvildade – Rory Power

Det har gått arton månader sedan sjukdomen bröt ut och internatskolan sattes i karantän. Det började långsamt. Först dog lärarna, en efter en, sedan blev eleverna sjuka. Vissa dog, andra bara … förändrades. Förvildades. Nu, helt avskurna från omvärlden, vågar ingen elev gå utanför stängslet som omgärdar skolan. De väntar på botemedlet som de har blivit lovade av regeringen, medan viruset ständigt hittar sätt att ta sig in.

Men när Hettys bästa vän försvinner förändras allt. Hetty tänker hitta henne, även om det innebär att hon måste bryta karantänen och ta sig ut genom stängslet. Och när hon gör det inser hon att eleverna på skolan inte har fått veta hela sanningen om viruset. Inte ens i närheten.

Kommentar:
Förvildade är dystopisk science fiction/skräck som lockade mig redan från omslaget. Målgruppen är unga vuxna, men den passar lika bra att läsa även när man är en lite äldre vuxen.

Handlingen utspelar sig på en internatskola på en isolerad ö. En mystisk sjukdom, Tox, har brutit ut och hela ön ligger i karantän. Viruset angriper både djur, växtlighet och människor, och påverkar dem på olika sätt. Men alltid våldsamt, brutalt och så småningom dödligt.

Det är spännande och otäckt, men det handlar också om vänskap och systerskap, liksom om hemligheter och konspirationer. Jag gillar grundidén och storyn, men jag är kanske inte helt förtjust i utförandet och allt som händer. Slutet kommer hastigt och lämnas öppet, men jag hoppas det betyder att det kommer en fortsättning.

Fakta:
Originaltitel: Wilder Girls
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 303